Кинеската историска ТВ драма наскоро пред светската публика

Кинеската историска телевизиска серија „Мистериите на судијата Ди“, базирана на познатите дела на починатиот холандски синолог Роберт ван Гулик, е подготвена да ја плени публиката во речиси 200 земји со преводи на повеќе од десет јазици, што ќе го нагласи зголемениот глобален интерес за кинеските културни продукции.

Раскажувајќи ги детективските потфати во кои е претставен иконскиот судија од династијата Танг (618-907), судијата Ди, оваа продукција е прва од ваков вид купена од Нетфликс.

Телевизиската адаптација на мистериите на судијата Ди, честопати споредувана со „Кинескиот Шерлок Холмс“, треба да почне да се се емитува на Youku и Netflix. Приказните за судијата Ди продолжуваат да служат како културен канал, според Томас ван Гулик, син на холандскиот дипломат и синолог Роберт ван Гулик. Волшебните мистерии на судијата Ди се поставени за глобалната публика, со ТВ адаптација базирана на книгите на Роберт Ханс ван Гулик, во кои глуми актерот Џоу Јивеи како енигматичниот судија Ди.

Сместен во династијата Танг, наративот го следи добро познатиот државник и судија Ди Ренџи додека тој ги разоткрива криминалните случаи и истражува во мистеријата на сопственото потекло.

„Се надеваме дека преку уметноста на филмовите и ТВ сериите, прекрасната историја на династијата Танг и приказната за судијата Ди ќе допре до поширок круг на публика, а со тоа ќе ја промовира фината традиционална кинеска култура“, рече Ли Јунлианг, директор на продукцијата.