Полицијата апси студенти на пропалестински протести во САД

Американската полиција уапси повеќе десетици студенти во Тексас и Калифорнија, кои протестираа против војната меѓу Израел и Хамас во Газа.

Read more

Промоција на македонска литература во Русија – „Читај ја Македонија“ во Москва

Во Москва, во библиотеката „Алексеј Толстој“ се одржа литературна средба во рамки на проектот „Читај ја Македонија!“, што Олга Панкина,

Read more

Американците не дозволија Палестина да стане полноправна членка на ОН

Постојаните претставници на САД Обединетите нации приложија вето во Советот за безбедност, на предлогот Палестина да стане полноправна членка на

Read more

На денешен ден во 1961 година, Куба стана слободна

На 19 април 1961 година, револуционерните сили на кубанскиот народ ги победија последните контрареволуционерни, империјалистички сили кои, со поддршка на

Read more

САД врати 38 антички културни артефакти во Кина како дел од договорот за репатријација на антиката

Окружното обвинителство на Менхетен и предаде 38 културни артефакти на делегација од Управата за национално културно наследство на Кина за

Read more

Франција за прв пат го објави својот „Археолошки атлас на Франција“

50.000 археолошки локалитети во Франција – од праисторијата до денес – за прв пат се наведени во нов атлас.„Археолошкиот атлас

Read more

„Спектакуларни“ фрески на Елена од Троја, Аполон и Зевс откопани меѓу урнатините на Помпеја

Археолозите во Помпеја открија древна трпезарија украсена со низа неверојатни фрески, од кои секоја прикажува пар митолошки ликови поврзани со

Read more