(ВИДЕО) Ванковска: Треба да се бориме за своите национални интереси, наместо туѓите!

Јас сум за тоа да водиме мултивекторска мирољубива политика на четирите страни на светот, без наметнување на политички критериуми “кој

Read more

„Бели мугри“ – Разден на македонската поезија и култура!

25 ноември 1939 – Разден на македонската поезија и култура! На денешен ден во градот Самобор во Хрватска, во печатницата

Read more

Идејно-политичката работа на АФЖ (Егејска Македонија)

На сенофитскиот актив што се одржа на 20 мај 1947 година, организацијата АФЖ е окарактеризирана како силен политички фактор и

Read more

Главниот одбор на АФЖ (Егејска Македонија)

Извадок од книгата „Историја – 60 години КПЈ – СКЈ“ (1979), прилог на Фани Мартинова-Буцкова   До I-от конгрес на

Read more

Животната средина и капитализмот

Животната средина и капитализмот [Ф. Магдоф и Џ. Б. Фостер] Капитализмот доведува до губење на врската со природата, останатите луѓе

Read more

АФЖ во Воденскиот округ

Извадок од книгата „Историја – 60 години КПЈ – СКЈ“ (1979), прилог на Фани Мартинова-Буцкова   Градот Воден. Во Воденскиот

Read more

Растеж на АФЖ (Aнтифашистички фронт на жените)

Извадок од книгата „Историја – 60 години КПЈ – СКЈ“ (1979), прилог на Фани Мартинова-Буцкова   Организацијата АФЖ во Егејска

Read more

Aнтифашистички фронт на жените (АФЖ) во Егејска Македонија

Извадок од книгата „Историја – 60 години КПЈ – СКЈ“ (1979), прилог на Фани Мартинова-Буцкова Појавата на АФЖ во Егејска

Read more

97 години од смртта на Крсте Петков Мисирков

Денес одбележуваме 97 години од смртта на македонскиот револуционерен деец, иделолог за единство на македонскиот народ со интелегенцијата од што

Read more

Зад јубилејната монета од 150 годишнината од раѓањето на македонскиот револуционер Гоце Делчев

Пишува: Весна Кираџиева, член на ЦК на Политичка партија Левица. Во вакви чувствителни времиња, кога на секој можен начин, од

Read more

Поема по повод годишнина од смртта на Владимир Илич Ленин

Фејсбук статус на Левичарскиот институт Рацин при Политичката партија Левица По повод годишнината од смрта на Владимир Илич Ленин, ви

Read more