„Звукот на Скопје 2023“ го размрда градот со музичко патување на веќе познати и нови надежни музички бендови

Ма­ни­фе­ста­ци­ја­та од ла­ни нас­ло­ве­на „Зву­кот на Скоп­је“, ко­ја се ре­а­ли­зи­раше во ор­га­ни­за­ци­ја на Кул­тур­но-ин­фор­ма­тив­ни­от цен­тар (КИЦ), заврши викендов. Манифестацијата ја

Read more

Презентација на едицијата Словокулт: Словотека во КИЦ

На 22 септември (петок) со почеток од 19:30 часот во Културно информативен центар – Скопје,Салон Империјал 2 ке се одржи

Read more

Левица: Поддршка за денешниот протест за случајот со онкологија

Соопштение на политичката партија Левица Денеска, за пред Владата на Република Македонија со почеток од 18 часот повторно на социјалните

Read more

Мултимедијален настан на групата „Шатакуа“ во Музеј на град Скопје

На 12 септември, вторник, со почеток од 19:30 часот, во Музејот на град Скопје за прв пат ќе биде претставена

Read more

Фестивалот “Звукот на Скопје“ 2023 на повеќе локации во Скопје

На 15 септември (петок) започнува овогодишното издание на фестивалот „Звукот на Скопје“, а локациите, исто како и минатата година, се

Read more

Леќата и грашокот пронајдени на локалитетот Влахо се најстари датирани градинарски култури досега во Европа

Најновите истражувања покажуваат дека леќата и грашокот пронајдени на локалитетот Влахо се најстари датирани градинарски култури досега во Европа, докажуваат

Read more

Концерт на Џингис Ибрахим за крајот на истражувањата на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука

Деновиве привршуваат истражувањата на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука во Пелагонија, па по тој повод Центарот за истражување на предисторијата заедно

Read more

Откриени нови гробни форми со новите истражувања на хеленистичката некропола „Гимбабица“ кај селото Избишта во Преспа

Оваа година се реализираше петтата археолошка истражувачка сезона на хеленистичката некропола „Гимбабица“ кај селото Избишта во Преспа. Некрополата се наоѓа

Read more

„Бојата на музиката“, монографска, ретроспективна изложба на Ангел Петров

На иницијатива на Фондацијата Ангел Петров, велешани и македонската културна јавност, одбележуваат 90 години од раѓањето и 60 години творештво, на академскиот сликар Ангел

Read more

Изложбата на подводни фотографии „Потонато културно историско богатство“ на 22 август во Охрид

Насловена како „Потонато културно историско богатство“, изложбата на подводни фотографии ќе се одржи на 22 август, вторник, пред платото на

Read more