Haaretz со извештај за 7-ми октомври: Израелската армија дала директива „Ханибал“!

Израелскиот медиум Haaretz објави дека истрагите откриле дека израелската армија на 7-ми октомври ја наредила директивата Ханибал, која вклучува убиство и на киднаперот и на заробеникот.

Директивата е контроверзна политика на израелската војска која има за цел да спречи апсење на нејзините војници.

Во извештајот од неделата, весникот, врз основа на сведочењата на израелските војници и високи армиски офицери, рече дека за време на невидениот напад на Хамас минатиот октомври, израелската армија почнала да донесува одлуки со ограничени и непроверени информации и издаде наредба дека „ниту една возилото смее да се врати во Газа“

„Во овој момент, [израелската армија] не беше свесна за обемот на киднапирањето долж границата со Газа, но знаеше дека многу луѓе беа вклучени. Така, беше сосема јасно што значи таа порака и каква ќе биде судбината на некои од киднапираните луѓе“, се вели во извештајот.

Во меѓувреме, повеќе од 38.000 Палестинци се убиени во израелските напади врз Газа од 7 октомври, според извештајот на Ал Џезира врз основа на официјалната статистика.

Во меѓувреме, портпарол на израелската армија изјави за весникот дека армијата „почнала да спроведува внатрешни истраги за она што се случило на 7 октомври и претходниот период“.

„Целта на овие истраги е да се научат и да се извлечат поуки кои би можеле да се искористат за продолжување на битката. Кога овие истраги ќе бидат завршени, резултатите ќе бидат претставени на јавноста со транспарентност“, рече портпаролот, според израелскиот весник.