Ден на сесловенските просветители – солунските браќа Св. Кирил и Методиј

Празникот во чест на Св. Кирил и Св. Методиј, или Ден на сесловенските просветители, е ден на светите солунски браќа

Read more

146 годишнина од Разловечко востание

Пишува: Ивана Стоименовска – член на Централниот Комитет на Левица Денес навршуваат 146 години од Разловечкото востание на македонскиот народ

Read more

150 години од раѓањето на Јане Сандански

Во историјата постојат два вида на личности – едни што ја создаваат и други што ја следат историјата. Денес, после

Read more

Во Мај од 1971 година, Никсон испрати 10 000 трупи да ги сузбие антивоените протести

Мајските протести од 1971 година беа низа на големи демонстрации против вклученоста на САД во војната во Виетнам. Се случија

Read more

Прогласот на АСНОМ за капитулацијата на Бугарија: „Фашистичка, империјалистичка Бугарија зaгина од Балканот за секојпат!”

По повод Денот на победата над фашизмот, го објавуваме Прогласот до македонскиот народ, издаден по повод капитулацијата на Бугарија од

Read more

Mеѓународно судење за воени злосторства во Нирнберг не е американски туку советски изум

Секој Ден на победата, западот молчи за фактот дека нацистичка Германија немаше да биде поразена без Црвената армија на Советскиот

Read more

Положбата на работникот во социјализмот vs капитализмот

Во социјализмот работникот: – Работничката класа и сите работни луѓе ja остваруваат власта и управуваат со другите општествени работи организирани во

Read more

150 години Делчев: Неговите идеали се идеали на сите Македонци

Извадок од текст на Блаже Миневски, извор Нова Македонија. Во спомените на Димо Хаџи Димов пишува дека Гоце е „единствен меѓу

Read more

150 години Делчев: Бугарската влада има чисти завојувачки намери спрема Македонија

Денес, од една страна се соочуваме со бугарските убедувања дека македонскиот револуционер Гоце Делчев еднакво им припаѓа и на Бугарија

Read more

150 години Делчев: Слободата никој не ја дава за џабе – слободата мора да се освои

Извадок од текст на Блаже Миневски, извор Нова Македонија. Гоце бил бистар, кристален горски извор од кој бликала љубов за

Read more

(Видео) Сведоштва на македонците во Бугарија од 1990 година

Видео снимано на 22. април 1990 год. во Рожденскиот Манастир, во срцето на Пиринска Македнонија – Пирин Планина е еден

Read more