ООН: Затворениците од Гвантанамо се подложени на „нечовечки“ третман

Според анализата на независен арбитер на ООН затворениците во логорот Гвантанамо на Куба од владата на САД се подложени на „суров, нечовечки и понижувачки третман“ .

Во февруари беше извршен мониторинг од страна на ООН, каде Фионуала Ни Аолаин, стана првиот истражител за човекови права на која и беше одобрен пристап до објектот во неговото дводецениско постоење. И покрај тоа што таа ја пофали администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден што ѝ дозволи да изврши ревизија на кампот, Ни Аолаин во извештајот од 23 страници детализираше низа прашања за човековите права , вклучително и неподготвеноста на властите да се соочат со последиците од тортурата, што се спроведува во Гвантанамо.

Фионуала Ни Аолаин

Говорејќи на прес-конференција во понеделникот по објавувањето на извештајот, Ни Аолаин рече „дека и по две децении, страдањето на приведените е интензивно и тоа е во тек“. Таа додаде дека секој притвореник е со нарушено физичко и психичко здравје.

Кампот беше создаден веднаш по нападите на 11 септември 2001 година како дел од таканаречената „Војна или терор“ на американската влада, и во неговата историја низ него поминаа 780 луѓе.

Актуелниот американски претседател Бајден имаше изјава дека има намера да го затвори објектот, исто како и поранешниот лидер Барак Обама.

Сепак, кон крајот на 2021 година, администрацијата на Бајден најави планови за проширување на објектот со воведување на нова судница вредна 4 милиони долари, каде ќе им се суди на осомничени и приведени муслимански милитанти и осомничени терористи уапсени во САД, Авганистан, Ирак и на други места.

Ни Аолаин ја обвини владата на САД дека не обезбедила програми за рехабилитација за затворениците . Таа, исто така, изрази длабока загриженост дека 19 од 30-те мажи во установата никогаш не биле обвинети за кривично дело – а некои се 20 години во притвор.

Меѓу нејзините препораки по инспекцијата, Ни Аолаин рече дека објектот треба веднаш да се затвори.

Како одговор на извештајот, Вашингтон рече дека сите земји-членки на ООН треба да бидат отворени за „контрола од надворешни набљудувачи“, но ги бранеше условите во затворот Гвантанамо како „хумани“. 

„Затворениците живеат заеднички и заедно подготвуваат оброци; добиваат специјализирана медицинска и психијатриска нега; им се дава целосен пристап до правен советник; и редовно комуницирајте“, се вели во соопштението објавено од бирото на американската амбасадорка во Советот за човекови права на ООН, Мишел Тејлор.