Концерт на Jelena Popržan Quartett во Културно информативен центар – Скопје

Во петок 1.12.2023, со почеток од 20 часот во Културно информативниот центар – Скопје ,Салон 19:19 ќе се одржи концерт на Jelena Popržan Quartett (Австрија).

Јелена Попржан е српско-австриската виолистка, пејачка, звучна уметница и бенд лидерка. Покрај нејзината успешна соло работа и рок бендот Madame Baheux, таа формираше квартет со необична постава на контрабас, виолончело, виола, глас и кларинет/алт саксофон. Палетата на звук што ја прави таа комбинација можна е целосно искористена. Еден момент мислите дека имате работа со класичен гудачки квартет, додека Кристоф Пепе Оер не го откине саксот или исцрта чудни линии со својот кларинет. Но, може да се случи и Попржан наеднаш да запее. Со удирање и свирење на пицикато, четворката потоа создава невообичаена комбинација која повеќе звучи на рок или џез. Не само што се замаглуваат границите меѓу стиловите, дури и улогите во групата не се фиксирани. На пример, Лина Нојнер со нејзиниот контрабас редовно го презема водството како солист, а Попржан, од друга страна, честопати е подложна на брзо класично свирење.

Секоја година од 25-ти ноември, Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените декември, до 10-ти декември, Денот на човековите права, светот станува портокалов бидејќи многу земји се приклучуваат на кампањата 16 дена активизам против родово базирано насилство во поддршка на елиминирање на насилството против жените и девојчињата. Оваа година под слоганот „ОБЕДИНИ СЕ! Инвестирајте за да го спречите насилството врз жените и девојките“, фокусот е ставен на мерките за превенција од насилство.