Македонија и Палестина делат слична историја

Веќе 75 години, на Палестинците насилно им се одзема земјата и имотите и насилно ги раселуват илегалните доселеници, израелската армија и пред неколку децении, ционистичките паравоени сили. Првото масовно раселување, познато како Накба, или „катастрофа“ на арапски, се случи во 1948 година за време на Арапско-израелската војна.

Масовните воздушни напади на Израел врз палестинската Газа по најголемиот напад на Хамас врз Израел на 7 октомври резултираа со масовно внатрешно раселување на повеќе од 338.000 Палестинци во опколената енклава, според Обединетите нации.

На 13 октомври, Израел нареди принудно раселување на повеќе од еден милион луѓе од северниот дел на Газа во следните 24 часа, според портпаролот на ОН, што ја зголеми загриженоста за маките на жителите на Газа кои се веќе заробени во блокираната енклава.

Доколку се потсетиме за принудното раселување на македонците од Егејска Македонија, може да заклучиме дека македонскиот народ и народот кој живее во Газа имаат слична историја.