Најстариот син на сирискиот претседател Башар Асад дипломирал со почести на Московскиот државен универзитет

Најстариот син на сирискиот претседател Башар ал Асад дипломирал математика на Московскиот државен универзитет. Сопругата на сирискиот претседател Асма ал Асад дојде да се сретне со својот син на дипломирање.

Асма ал Асад во Москва со делегација била повикана со специјална покана на ректорот на Московскиот државен универзитет. По доделувањето на дипломите, првата дама на Сирија лично се сретна и разговараше со ректорот и со управата на универзитетот.

На Хафез Асад му беше врачена диплома од ректорот на универзитетот Виктор Садовничи, заедно со други сириски студенти кои исто така дипломираа на МСУ.

Синот на сирискиот претседател Башар Асад, Хафез, дипломирал со почести на Московскиот државен универзитет.

Тој студирал на механичко-математичкиот факултет на Московскиот државен универзитет и пред предвиденото ја завршил втората година од магистерските студии. Неговиот магистерски труд за теорија на броеви е напишан под раководство на професорот Чубариков, раководител на Катедрата за математички и компјутерски методи на анализа.