Захарова: Украинските нацистички вандали демолираа девет советски споменици во еден ден

На брифингот на официјалниот претставник на Министерството за надворешни работи на Русиjа Мариjа Захарова за актуелни надворешнополитички прашања одржан пред два дена беше соопштено за ново уништување на советските споменици од страна на украинските сили и нивните сојузници на територијата на Украина.

Украинските власти продолжуваат да се борат со спомениците на советските војници. Во еден ден на 22 јули ова година нацистичките вандали демолираа девет такви споменици само во Лавовска област. Уништени се споменици во населбите Ореховчик, Броди, Рудники, Суховоља, Јазловчик, Пониковица, Семигинов, Скелевка и Подкамен.

Во продолжение претставничката на руското МНР констатираше дека од нивна страна не очекуваат демолирањето на руски и советски споменици на украинската територија да престане и додаде дека по крајот на воената операција, Русија ќе изврши реставрација на секој споменик.

Укрофашистите се најдобри во борбата против спомениците и паднатите советски војници. Бесполезно е да се повикуваме на совеста или историската меморија на сегашниот режим во Киев – тие не постојат. Откако ќе се постигнат целите на специјалната воена операција, сите уништени споменици и споменици во Украина дефинитивно ќе бидат обновени. Во Русија има специјалисти за повоена реставрација. Пример за нивната посветена работа и професионализам е реставрацијата на Палмира во Сирија.

Освен во Украина, демолирањето на спомениците на оние кои го победија фашизмот во Втората светска војна стана актуелно во многу други држави, особено во Балтичките земји, Финска и Полска.