Отворен споменикот на Хо Ши Мин како моќен и светол симбол на пријателството и соработката меѓу Русија и ДР Виетнам

Оваа година на 30 јуни се навршија 100 години од првото пристигнување на Хо Ши Мин во Санкт Петербург (поранешни Петроград и Ленинград). По тој повод беше отворен голем споменик во чест на првиот претседател на Демократска Република Виетнам, Хо Ши Мин.

На церемонијата присуствуваа гувернерот на Санкт Петербург Александар Беглов, член на Политбирото на Централниот комитет на Комунистичката партија на Виетнам, виетнамскиот амбасадор во Руската Федерација  и други официјални претставници на оваа азиска земја.

„Денес е значаен ден за руско-виетнамските односи. Хо Ши Мин имал сон – Виетнам да стане независен, секој жител да има храна, облека и можност да ги учи своите деца. Заедно со својот народ направи се за да го оствари овој сон“, изјави гувернерот на Санкт Петербург Александар Беглов.

Тој додаде дека денеска претседателите на Русија и Виетнам ја продолжуваат работата на Хо Ши Мин. „Во СССР и во Русија, политичкото и креативното наследство на Хо Ши Мин отсекогаш се третирало со голема почит. Денес сите разбираме колку е важен вистинскиот суверенитет за просперитетот на државата и со какви напори треба да се брани, за да се ​​спротивстави на притисокот на санкциите, директните воени закани, обидите да се скрши духот, да се потчини политички и економски. И можете да одите на овој начин само според тестаментот на големиот виетнамски државник и поет, кој ќе каже:

„Во секоја работа, не размислувајте пред сè за себе, туку за вашите сонародници, за луѓето. Одете напред кога ви е тешко и бидете последен кога станува збор за наградите“. Токму овие луѓе ја менуваат судбината на нивните земји и на целиот свет“.