Во одбрана на солидарниот данок

Пишува Јован Крајевски – Член на Президиумот на Левица Провидна е критиката на Бојан Стојановски, пратеникот од редовите на ДПМНЕ,

Read more

Крајевски: Kaко културниот центар „Цар Борис III“ ќе го прослави 11-ти Октомври?

Фејсбук статус на Јован Крајевски – член на Президиумот на Левица. На 7 октомври се отвора нов бугарски „културен“ центар

Read more

Крајевски: Балансерот на МИОА нè дели на Македонци и Албанци наместо на сиромашни и богати

Фејсбук статус на Јован Крајевски – координатор на Левица – Сектор политичка економија Балансерот на МИОА не знае колку самохрани

Read more

Балистичко-врховистичката власт го легитимира насилството како алатка за разбивање на протести

Пишува Јован Крајевски – член на Централниот Комитет на Левица Како и сите останати фашистички влади во историјата, и нелегитимната

Read more

И во оваа криза олигархијата профитира за сметка на работникот

Фејсбук статус на Јован Крајевски, Координатор на Левица – Сектор политичка економија. Економската криза не нè засега сите на ист

Read more

Балканот знае како е да бидеш мета на „хуманитарните“ интервенции на НАТО

Статус на Јован Крајевски, член на Централниот Комитет на Политичката партија Левица. Балканот многу добро знае што значи НАТО и

Read more

Во предлог буџетот профитот на олигархијата не се чепка

Статус на Јован Крајевски, член на Централниот Комитет на Политичката партија Левица. Решиле буџетот да си го полнат преку приватизација

Read more

Односите помеѓу Куба и земјите од Западниот свет во време на пандемија

„На своите непријатели од САД, под чие ембарго живеат веќе 6 децении, при секоја елементарна непогода први испраќаат помош, водени

Read more

За анти-албанството на ДУИ

Албанците, кои се државотворен елемент на Македонија и фигурираат како такви уште од АСНОМ, се само еден од многуте етникуми во Македонија и Македонија е нивна држава колку што е и на секој друг што живее овде, работи овде, плаќа даноци и сметки овде, и национално (а не етнички!) се доживува себе си како Македонец. Да се отуѓува албанецот од македонската нација, да му се пропагира национална припадност различна од националната припадност на сите останати кои живеат на овие простори, значи да тој се постави во потчинета позиција – позиција во која сите ние имаме татковина, а албанецот нема и трага по неа надвор од границите на Македонија. Како, побогу, е ова про-албанска политика, може единствено да се разбере преку цитатот на Маркс наведен на почетокот на оваа колумна – со идеолошка инверзија на реалноста од страна на ДУИ, кои се единствени кои до сега профитирале од албанската потчинетост.

Read more