Во предлог буџетот профитот на олигархијата не се чепка

  • Статус на Јован Крајевски, член на Централниот Комитет на Политичката партија Левица.

Решиле буџетот да си го полнат преку приватизација на:

– државно земјиште;

– брза помош/трансплантација;

– железници.

Пак немаат доволно пари за ЕУ и НАТО интеграции, па решиле да намалат на:

– социјални надоместоци;

– субвенции;

– надоместоци за невработени.

И сето тоа пак не им стига, па решиле да:

– се задолжат стотици милиони евра

– да поскапат струја 10%, 20%, 30%… веќе никој не знае колку, никој не знае кога.

А цело време профитот на олигархијата не се чепка, па чак и си расте од година во година, оданочен на мизерни 10% – исто ко нечија плата од 300 евра.

Епа ако сето ова е ок и е нормално и се повторува од година во година и функционира, како тоа имаме прогласено толку многу кризни состојби наеднаш во државава?