Русија ја разбира и почитува секоја одлука на Србија

Позицијата на Србија за непризнавање на референдумите во Донбас не влијае на односите меѓу Москва и Белград, изјави рускиот амбасадор во Србија Александар Ботсан-Карченко во интервју за РИА Новости.

Пред референдумите во ЛНР, ДНР, Запорожје и Херсон, тогашниот шеф на српската дипломатија Никола Селакович изјави дека Белград нема да ги признае нивните резултати, а потоа неговите зборови ги потврди и шефот на државата Александар Вучиќ.

Рускиот амбасадор во Белград изјави дека за разлика од Западот кој се обидува да ја наметне својата политика на останатите земји-партнери, во случајов Србија, Русија во однос на нејзините пријатели не ги наметнува своите интереси, туку напротив го поддржува нивниот суверенитет и националните интереси.

„За разлика од Западот, кој сака да ја изгради од Србија држава на исто ниво со другите земји кои безусловно ги поддржуваат Вашингтон и Брисел, ние тргнуваме од премисата дека најдобра опција за развој на односите со една земја е таа безусловно да го зачува суверенитетот и да се потпира на нејзините национални интереси. Ова во целост се однесува на Србија.“

Карченко додаде дека Србија треба да ги заштити своите национални интереси, а тоа што земјата тргнува од својот интерес кој не соодветствува со рускиот, нема никако да влијае на билатералните односи помеѓу двете земји.

„Разбираме дека во контекст на српските национални интереси, позицијата на Белград за пристап кон кое било меѓународно прашање е конзистентна со косовското решение. Српското раководство го нагласува ова и јавно и во контактите со нас. Позицијата на Србија нема никако да ги наруши нашите билатерални односи помеѓу нашите пријателски земји“, изјави рускиот амбасадор за агенцијата.