Отварање на македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“ – Благоевград

  • Соопштение на ОМО Илинден – ПИРИН

ПОКАНА
На 30 октомври (12:00) нашиот скромен македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ свечено ќе ги отвори вратите во Благоевград.

Клубот има за цел да ја развива македонската традиционална и модерна култура, да гради културен мост меѓу Бугарија и Македонија, да ги зајакне врските меѓу Македонците во Бугарија и Македонците ширум светот.

Основан е од Иницијативен комитет, во чиј состав е и Здружението за „Заштита на основните индивидуални човекови права“, регистрирано во согласност со бугарскиот закон во Агенцијата за регистрација на 30.08.2019 година. со EIK 205801406.

Основан е со финансиска помош на нашите пријатели од Канада: Глигор Цанев и Минчо Остас од Торонто и Македонско меѓународно движење за човекови права во Канада.

  • Настанот е дозволен од градоначалникот на општина Благоевград.
  • Поканети се премиерите на Бугарија и Македонија, амбасадори и градоначалникот на Благоевград.
  • Поканети се медиумите од двете страни на границата.
  • Поканети се пријатели и гости од земјава и странство.
  • Поканети се сите добронамерници.

Скромната прослава ќе се одржи со следната програма:

  1. Отворање со поздрав кон присутните
  2. Осветување според христијанските обичаи
  3. Поздрави од официјалните гости на прославата
  4. Положување цвеќе на спомениците на Димитар Благоев и Гоце Делчев, како и на спомен обележјето на Гоце Делчев во дворот на црквата.

Од организаторите: Атанас Мазнев

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FOMOIlindenPirin1998%2Fposts%2Fpfbid02N41A5qs4kbMPas4rfVwpbgLR253N4KE6h7UgC6pBS1ifQ9C4RTpbQMjrqTxQYmmSl&show_text=true&width=500