Еврокомесарот Бретон: Украина нема да може да влезе во НАТО додека трае војната

Украина нема да може да влезе во Северноатлантската алијанса и покрај доставените документи, изјави европскиот комесар за внатрешен пазар на ЕУ Тиери Бретон во етерот на ТВ каналот БФМ.

Според членот на Европската комисија, НАТО нема да ја прифати Украина, бидејќи во земјата се наоѓа во воена состојба.

„Зеленски побара прием на Украина во НАТО, но, како што знаете, прашањето за пристапување во алијансата не може да се постави за време на воените дејствија на територијата на земјата. Во Украина моментално се спроведуваат воени операции и тешко е да се кажете кога тоа ќе заврши“, изјави Бретон.

Претседателот на Украина, Зеленски, на 30 септември изјави дека Украина поднела барање за влез во НАТО по забрзана основа. Помошникот на претседателот на Соединетите Американски Држави за национална безбедност, Џејк Саливан, таквиот чекор го нарече ненавремен, а генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, коментирајќи ја оваа изјава на Зеленски, рече дека и покрај непроменетиот став на блокот за правото на секоја земја да определи сопствена патот и на политиката на „отворени врати“, одлуката за прием на нови земји во алијансата мора да биде прифатена од сите нејзини членки со консензус.

Тој додаде дека воениот пакт ќе ги концентрира своите напори за да му помогне на Киев да се одбрани.