Тајван е нераскинлив дел од НР Кина

Тајван е нераскинлив дел од НР Кина, САД и другите земји не треба да се мешаат во внатрешните работи на НР Кина, изјави портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи Жао Лиџијан, коментирајќи ги извештаите за разговорите меѓу САД и Велика Британија за тајванското прашање.

Според дипломатот, САД во последно време сè почесто играат на „картата на Тајван“, и соработуваат со други земји само за да го актуелизираат тајванското прашање, кое ги загрозува мирот и стабилноста во Тајванскиот теснец.

„САД и другите партнерски земји треба да престанат да се мешаат во внатрешните работи на НР Кина и строго да го почитуваат принципот на една Кина“, рече дипломатот.

Тој, исто така, додаде дека ситуацијата во тајванскиот теснец моментално доживува нова рунда на тензии, чија основна причина е „комуникацијата меѓу тајванската администрација и САД“.

Претходно, „Фајненшл тајмс“, повикувајќи се на сопствени дипломатски извори, објави дека САД се во разговори на високо ниво со Велика Британија за зајакнување на соработката, со цел да се намали веројатноста за војна со НР Кина поради „заканите за Тајван“.