Инструктори од НАТО и Француската легија на странци го обучувале фашистичкиот баталјон Азов

„Азов“ е единица во рамките на воената единица 3057 на Источното оперативно-територијално здружение на Националната гарда на Украина и функционира како посебен одред за специјални намени.

Првично, единицата беше формирана во мај 2014 година во Мариупол од волонтери како баталјон на Полициската патролна служба за специјални намени на Министерството за внатрешни работи на Украина, во септември 2014 година единицата беше распоредена во полк. Во ноември 2014 година беше префрлена во Националната гарда на Украина.

На 13 април 2014 година, министерот за внатрешни работи на Украина Арсен Аваков „врз основа на цивилни формации“ објави дека е донесена одлука за создавање специјални единици на патролната служба на Министерството за внатрешни работи на Украина.

Според еден од поранешните водачи на баталјонот, Јарослав Гончар, почетокот на Азов бил поставен на 4 мај, за време на состанокот на заменикот на градскиот совет на Мариупол Александар Јарошенко, активистот на Автомаидан Јарослав Гончар, народниот заменик на Украина Олег Љашко, секретарот за печат на „Социјал-националното собрание“ (СНС) Игор Мосијчук и Дмитриј Корчински. На состанокот било одлучено да се обединат две групи – активистите на Автомајдан и ултранационалистите („црните мажи“) на Мосијчук. Исто така, во баталјонот беа вклучени и киевските ултраси.

Обуката на персоналот се одвиваше во градот Бердјанск, област Запорожје, а според информациите за 2014 година, оваа населба била и база на единицата. Подоцна, вилата на поранешниот претседател Јанукович во Урзуф стана главна база и седиште на полкот. До крајот на јуни 2014 година, силата на баталјонот достигна 500 луѓе.

На 17 септември, според нивната Фејсбук страница, Азовскиот баталјон бил распореден во Азовскиот полк.

На 9 октомври, министерот за внатрешни работи Аваков објави дека е донесена одлука за подготовка за префрлање на полкот „Азов“ за специјални намени на Министерството за внатрешни работи на Националната гарда на Украина, со дополнителен персонал, специјалисти и опрема кои вклучуваат и артилериски баталјон. На 10 ноември тој ја потпишал соодветната наредба.

Првично, единицата беше базирана на членови на расистичките и неонацистичките организации од „Социјал-националното собрание“ и „Украински патриоти“, на чело со Андриј Билецки, активисти на „Автомајдан“. Подоцна, се приклучија и ултрасите на фудбалските клубови Динамо (Киев) и Шахтјор (Донецк), членовите на партијата Братство на Дмитриј Корчински (т.н. „Стотина Исуси Христа“), и некои членови на Козачкото стрелачко братство.

Според командантот на специјалната чета на Министерството за внатрешни работи Володимир Шпари, Азод е екипиран баталјон од „украински патриоти кои веќе имаат искуство во воена служба“. Според заменик-командантот на баталјонот Јарослав Гончар, „главниот столб на баталјонот го сочинуваат истите луѓе кои отидоа на Мајдан на 21 ноември“.

Портпаролката на Азов, Ана Сеник, потврди дека столбот на единицата е составен од активисти од СНС и дека нивното раководство е на чело на единицата: Водачот на СНС Андреј Билецки е командант на баталјон, главниот идеолог и образовен командант Олег Однороженко е заменик заедно со шефот на прес-службата Игор Мосијчук. Началниците на организацијата [СНС] Шпара и Криворучко се команданти на четите на баталјонот.

Според неа, „Азов“ е приближно 60% составен од жители на источна Украина.

Според лидерот на Радикалната партија на Украина, Олег Љашко, баталјонот делумно, „можеби и половина“, се состои од луѓе со криминално досие. Според него, повеќето од нив станале жртви на украинскиот систем и биле осудени неправедно.

Максималната големина на формацијата која беше утврдена од Министерството за внатрешни работи беше 500 луѓе, но подоцна беа донесувани неколку одлуки за нејзино зголемување, последната информација е дека формацијата е сочинета од 800 луѓе, но реалните тенденции покажуваат дека таа е многу побројна од ова.

Во Баталјонот има доброволци од други држави кои делат неофашистички ставови. Присуството на странски волонтери беше потврдено и во јули 2014 година од страна на советникот на министерот за внатрешни работи Антон Герашченко. Според достапните информации засега е потврдено дека има доброволци од Шведска, Италија, Русија, Франција, Белорусија, Канада и Словенија.

Командантот на полкот Андреј Билецки го потврди присуството и на грузиски доброволци во Азов. Тој исто така изјави дека грузиски инструктори работат со Азов, кои своевремено имале „највисоки позиции во специјалните сили и грузиската армија“.

Според началникот на медицинската единица на полкот, Степан Середа, во октомври „Азов“ бил засилен со инструктори од странски земји кои поминале низ школата на НАТО и Француската легија на странци.

Од Ал Џезира претходно известуваа за учеството во Азовскиот баталјон на доброволци со неофашистички ставови од други држави (Шведска, Италија, Русија). Италијанскиот новинар Фаусто Билославо во весникот „IL Giornale“ по интервју со членови од Батањонот напиша дека доброволци од повеќе европски земји (вклучувајќи неофашисти) се бореле во Азов. Олег Однороженко, кој себеси се нарекува идеолог на СНС, го потврди присуството на доброволци од Русија, Франција, Италија, Белорусија, Канада, Шведска и Словенија.

Прес-секретарот на баталјонот Азов, Ана Сеник во интервју потврди дека во баталјонот има и руски државјани, но истакна дека за да се почитува законот на сите странски борци им е дадено украинско државјанство и тие се сметаат за вработени во Министерството за внатрешни работи на Украина. Според каналот НТВ, на едно од видеата од операцијата Азов во Мариупол, на видеото од 13 јуни 2014 година војниците разговараат на англиски, додека на ракавот на еден од војниците се гледа лентата на Првата американска воздухопловна бригада „Златни јастреби“.