21 годинa од ослободувањето на Либан од окупацијата на Израел

Денес се бележат 21 годинa од ослободувањето на Јужен Либан од бруталната израелска окупација која траеше 22 години. Историската победа над Израел беше издвојувана преку континуирана вооружена борба од страна на либанските фракции на отпорот во која беа вклучени Либанската комунистичка партија, арапските националистички партии, сунитските исламисти и Хезболах.

Во 1978 година, израелските сили извршија инвазија врз Јужен Либан со цел да ја нападнат Организацијата за слобода на Палестина (PLO) која беше активна таму. И покрај тоа што инвазијата беше претставувана како одмазда поради напад против Израел, нејзината главна цел беше да се уништат базите на палестинскиот отпор и да се воспостави безбедносна зона во внатрешноста на либанската територија од страна на Израел.

За време на окупацијата, израелската војска заедно со нивните главни либански соработници извршија ужасни злосторства против либанскиот народ. Тие користеа нелегални методи на тортура и егзекуции против цивили, особено во затворот Хијам, кој беше затворски центар управуван од либански соработници обучени од Израел.

Еден од најдраматичните моменти на победата над Израел во 2000 година беше кога 144 мажи, жени и деца затворени и измачувани во затворот Хијам беа ослободени од страна на Хезболах и либанските комунистички борци. Денешниот ден се слави секоја година во Либан како Ден на отпорот и ослободувањето.