Новата изложба на Наполеон во Кина ја промовира културната размена меѓу Кина и Франција

Во 2024 година се одбележува 60-годишнината од дипломатските врски меѓу Кина и Франција, со просперитетни неколку културни размени. Изложбата „Запознајте го Наполеон: Исчезнатите палати“ е отворена во музејот „Запознајте се“ во уметничкиот округ 798 во Пекинг, со цел да го зајакне пријателството и културното разбирање меѓу двете земји. Додека името на Наполеон е широко признато во Кина за политичките и воените достигнувања на поранешниот француски император, изложбата покажува друга страна на неговата личност. Има 81 комплет скапоцени артефакти од ерата на Наполеон од 19 век, вклучувајќи слики во масло, скулптури, мебел и украсни предмети. Преку извонредните поставки и мултимедијалните прикази, посетителите можат одблиску да го сведочат повеќеслојниот живот на Наполеон.