Захарова: Западот води анти-српска политика на КиМ и во БиХ

Ситуацијата на косовските Срби буквално од ден на ден се влошува. Прекршувањето на фундаменталната Резолуција 1244 стана мрачна рутина. Нивото на меѓуетничка тензија рапидно расте.

По одлуката да се забрани циркулацијата на српскиот динар, со што локалното неалбанско население се лиши од можноста да добива пензии, бенефиции и други плаќања, регионалните „власти“ започнаа нова фаза на ликвидација на административни и комерцијални структури надвор од нивните контрола, вклучително и мрежата на филијали на Српска пошта. Се вршат незаконски претреси, се одземаат документи и готовина, се приведуваат вработени, а се монтираат кривични дела.

Криминалниот режим на „премиерот“ Аљбин Курти конечно премина во активна фаза на антисрпско етничко чистење – протерување на Србите од нивните предци. На овој начин, Приштина се надева дека ќе се ослободи од потребата да ги исполни своите обврски, пред сè, да ја формира Заедницата на српските општини на Косово.

Со охрабрувањето на Аљбин Курти и теророт што тој го ослободи, Западот се обидува да го казни Белград за неговата цврстина во одбраната на националниот суверенитет и правото да продолжи со независен курс, за неговата решеност да одржува пријателски односи со Русија и другите држави надвор од евро-атлантската орбита. Тие сакаат да ги натераат Србите да ги жртвуваат своите фундаментални интереси, вклучително и заштитата на нивните сограѓани.

Тоа го гледаме не само во Косово, туку и во соседна Босна и Херцеговина, која западните центри на моќ се обидуваат да ја преобликуваат според унитарен модел и да ја стават под своја контрола.