Политико: ЕУ не може да го забрани рускиот алуминиум

Санкционираната земја, сè уште е одговорна за 9% од увозот на метал во ЕУ.

Малку е веројатно дека ЕУ ќе воведе целосна забрана за увоз на алуминиум од Русија како дел од нејзиниот претстојниот пакет санкции по повод две години од почетокот на воената операција на Москва во Украина, објави во понеделникот Политико, цитирајќи дипломати.

Се очекува Брисел да го избегне драстичниот чекор и покрај силниот притисок од локалните производители на алуминиум, кои се силно поддржани од Литванија, Летонија, Естонија и Полска, пишува „Politico“. Предлогот најверојатно ќе се соочи со противење од индустриските нации, како што е Италија, кои се спротивставуваат на таквата забрана поради стравувањата дека тоа ќе ги зголеми цените за виталната индустриска роба.

Алуминиумските прачки од Русија сè уште сочинуваат 9% од увозот во ЕУ и 5% од вкупната потрошувачка, според Европската асоцијација за алуминиум. На монетарен план, увозот во 2022 година изнесува 2,3 милијарди евра.

Индустриските потрошувачи на ЕУ, исто така, се противат на таквиот потег, тврдејќи дека забраната би била „еден вид економска тактичка нуклеарна бомба“, пишува Политико. Во декември, Федерацијата на потрошувачи на алуминиум во Европа, расправајќи се во име на производствените индустрии во Италија, Германија и други земји, рече дека „санкциите не треба да се користат како оружје“.

Ројтерс неодамна објави, цитирајќи дипломати од ЕУ, дека Европската комисија нема да додаде нови забрани за увоз во нејзиниот следен пакет санкции кон Русија со надеж дека ќе „предизвика минимална дебата“ меѓу земјите-членки за да се донесе што е можно побрзо.

Новите казнени мерки, кои се очекува да бидат договорени до 24 февруари, наводно ќе бидат насочени кон 200 ентитети и поединци, но нема да вклучуваат никакви „големи имиња“. Европската комисија, наводно, разговарала за пакетот во текот на изминатиот викенд со цел да ги финализира предлозите.