Критики за процесот на селекција: Платформата на граѓански организации за борба против корупција со осуда за партизацијата при изборот на членовите на антикорупциската комисија

Изборот на нови членови за Антикорупциската комисија предизвика голема врева кај невладините организации. Соопштението беше објавенo од платформа на граѓански организации за борба против корупцијата во која се изразува нивната осуда. Тие сметаат дека процесот на селекција бил пристрасен, што доведува до загриженост за непристрасноста на новоизбраните членови, а реакција од политичките партии нема.

Важноста на непристрасноста

Платформата на граѓански организации тврди дека дозволувањето партиско влијание да се меша во изборниот процес може да ја попречи објективноста потребна за ефикасно спроведување на законските овластувања на комисијата. Обезбедувањето на независноста и кредибилитетот на Антикорупциската комисија е од клучно значење бидејќи таа игра клучна улога во борбата против корупцијата во земјата.

Платформата на граѓански организации за борба против корупција цени дека партиските влијанија врз изборот на претседател и членови на Државната комисија за спречување на корупцијата, негативно ќе влијаат врз објективноста и непристрасноста на Комисијата во спроведување на сериозните законски надлежности коишто ги има, како еден од главните чинители во борбата против корупција во земјата“.

Предложените кандидати под лупа

Комисијата ги предложи ревизорите Татјана Димитровска, Цвета Ристовска и Зоран Богоевски, вработените во Антикорупциска, Билјана Каракашова-Шулев и Бесник Џемаиљи, судијката Софија Спасова-Медарска и Сервет Демири од Ревизорското тело за европската претпристапна помош за кандидати за членови на новиот состав на Државната комисија за спречување на корупцијата, но само двајца од предложените седуммина добиле високи оценки од претставниците на невладиниот сектор.

Татјана Димитровска доби пофалби за спроведување на ревизии на политички партии и различни субјекти за време на нејзиниот 19-годишен мандат во ДЗР. Судијката Софија Медарска, уште еден кандидат, е сопруга на Филип Медарски, кој го бранеше поранешниот премиер Зоран Заев во случајот „Поткуп“. Имено, Бесник Џемаиљи се одлучи да се воздржи од коментар за неодамнешниот напад на Артан Груби, првиот вицепремиер, врз актуелниот состав на антикорупционерите за време на интервјуто.

Процесот на селекција

Изборната комисија надлежна за избор на новите членови на комисијата го заврши рангирањето на кандидатите. Финализираниот список се очекува да биде претставен утре пред да помине на пленарна седница. Мандатот на актуелниот состав на Антикорупциската комисија истекува на 7 февруари следната година.

Со изборот на нови членови во Антикорупциската комисија, се зголеми загриженоста во врска со потенцијалната пристрасност и партизација во процесот на селекција.

Граѓанските организации ја истакнаа потребата од непристрасна и независна комисија за ефикасна борба против корупцијата. Конечниот состав на комисијата ќе игра значајна улога во обликувањето на борбата против корупцијата во земјата во наредните години. Од суштинско значење е да се обезбеди транспарентност и одговорност да преовладуваат во текот на целиот процес.

  • Превеземено од 24.mk