Вучиќ: Имаме докази и ќе ги гониме ладнокрвните убијци на Србите во Косово

Српскиот претседател Александар Вучиќ изјави дека Србија има докази и ќе ги гони ладнокрвните убијци од Косово.

Тој во изјава за новинарите рече дека има изјави и докази кои ги докажуваат ладнокрвните убиства на Србите на северот на Косово.

„Нашата земја има докази и ќе ги гони ладнокрвните убијци. Имам изјави и фотографии кои го потврдуваат тоа и приказни за прекрасни професионалци кои се противат на српскиот тероризам. е и имаме докази и ќе ги објавиме јавно да проговориме“, изјави Вучиќ.

Тој посочи дека Приштина сега доби „карт бланш“ од своите надворешни советници и помагачи.

„Нема да ме убедите, ќе зборувам за ладнокрвни убиства, дури и да бидам казнет со што сакаат“, рече српскиот претседател.

Запрашан за изјавата на високиот претставник на ЕУ за надворешна и безбедносна политика Џузепе Борељ за мерките против Србија, тој рече дека знае што може да очекува.

„Луѓето ќе разберат сè. Курти само инсистираше на тоа, како и некои земји членки, некои затоа што не воведовме санкции кон Русија, а некои поради економскиот раст на Србија. Ќе биде интересно во Гренада кога ќе се соберат 20 против малата Србија. Но, не треба да избираме луѓе, ќе ги зачуваме мирот и стабилноста, и покрај големите тешкотии, Србија ќе продолжи да оди напред. Нема да го загрозиме напредокот на Србија”; подвлече Вучиќ.