САД врати 12 антиквитети во Либан

Според соопштението објавено од Окружното обвинителство на Менхетен, дванаесет антиквитети беа вратени во Либан оваа недела од Њујорк и федералните власти со колективна вредност од повеќе од 9 милиони долари.

Девет од предметите беа пронајдени во согласност со тековната кривична истрага против Жорж ЛОТФИ, плоден трговец со антиквитети, кој е предмет на меѓународна потерница. 12-те предмети беа вратени за време на церемонијата на репатријација на која присуствуваа либанскиот генерален конзул во Њујорк, амбасадорот Абир Таха Ауди и помошникот на специјалниот одговорен агент на САД, Томас Акочела.

 Артефактите, откриени од приватни колекции, вклучуваат скулптури од близнаци од мермер на грчките митолошки фигури Кастор и Полукс, датирани во четвртиот век од нашата ера; бронзена статуетка на човек кој истура либација, датирана од првиот век од нашата ера; и девет мозаици кои прикажуваат богови, гладијатори и митски ѕверови. „Овие парчиња седеа во станови, складишта и музеи кога требаше да бидат во Либан“, рече Алвин Л. Брег, Џуниор, окружен обвинител на Менхетен. Предметите беа пронајдени за време на тековните истраги спроведени од Единицата за трговија со антиквитети на Д.А. и истрагите за внатрешна безбедност на САД

„Ова е Либан, вистинскиот Либан, вистинското лице на Либан што сакаме да го види целиот свет: Либан на уметноста, убавината, културата, историјата, Либан на мирот и хармонијата меѓу цивилизациите и културите, вечниот Либан кој ќе никогаш не умри“, рече амбасадорот Абир Таха Ауди, генерален конзул на Либан во Њујорк. Под окружниот обвинител Брег, АТУ спроведе 36 церемонии, враќајќи во татковина повеќе од 1.000 антиквитети украдени од 19 земји и проценети на повеќе од 190 милиони долари. Од своето создавање, АТУ има вратено повеќе од 2.500 антиквитети во 25 земји и се проценува на повеќе од 260 милиони долари.