Италија ги враќа украдените антички артефакти од САД

Според соопштението објавено од канцеларијата на окружниот обвинител на Менхетен, пронајдени се 42 артефакти за време на тековните кривични истраги спроведени од канцеларијата на окружниот обвинител со истрагите за домашна безбедност и италијанските карабинери,  кои се проценуваат на речиси 3,5 милиони долари.

Предметите беа вратени во Италија за време на церемонијата на репатријација минатата недела. „Продолжуваме да ја поништуваме штетата предизвикана од децениските добро организирани мрежи за шверц на антиквитети низ Италија“, рече окружниот обвинител Алвин Л. Брег, Џуниор. Еден од предметите е кратер од чашка висок два стапки насликан со митски сцени кој е датиран околу 335 п.н.е. Беше ограбен од гробница во јужна Италија и беше пронајден од приватна колекција. Пет златни монети и златна фибула, закопани заедно кон крајот на третиот или почетокот на четвртиот век од нашата ера, исто така беа извадени од приватна колекција. Две слики од етрурски плочки датирани околу 440 п.н.е. исто така беа вратени. Тие беа земени од гробница во некрополата Серветери во централна Италија и беа пронајдени во складиште на трговец со антиквитети.