Никарагва: САД да си го плати историскиот долг и да ја испочитува одлуката на Меѓународниот суд

САД имаат законска обврска да го платат историскиот долг на Никарагва според пресудата на Меѓународниот суд донесена пред повеќе од 30 години, изјави во вторникот министерот за надворешни работи на Никарагва, Денис Монкада.

Во вторникот, Монкада на Генералниот секретар на ООН, Антонио Гутереш, му врачи писмо потпишано од претседателот на Никарагва, Даниел Ортега, во кое се бара од шефот на ООН да испрати документ за позицијата на Никарагва за посветеноста и обврските на САД.

Во документот се вели дека постои историски долг кон народот на Никарагва кој 37 години подоцна се’ уште не е подмирен од страна на САД“. Во писмото упатено до првиот човек на ООН се нагласува дека Никарагва не се откажала од „исплатата на долгот“ или „правото да го добие својот надомест“.

Како што е наведено во документот, на 27 јуни 1986 година, Меѓународниот суд на правдата донел пресуда со која на САД им се наложува на Никарагва да и ја надоместат целата штета предизвикана од воените и паравоените активности на САД против Никарагва.

„САД имаат законска обврска, според оваа судска одлука тие мораат да ја платат штетата што ја направија на народот, државата и владата на Никарагва“, рече Монкада.

Судската пресуда утврди дека Соединетите Американски Држави ги прекршиле своите обврски според меѓународното право да не се мешаат во работите на друга држава, да не користат сила против друга држава, да не го нарушуваат суверенитетот на друга држава и да не го прекинуваат мирниот поморски трговија. Потоа, САД одбија да учествуваат во постапката и ставија вето на резолуцијата злоупотребувајќи ја својата позиција во Советот за безбедност на ООН и гласаа против резолуцијата на Генералното собрание со која се повикува на итно и целосно почитување на пресудата.

„Денес, САД спроведуваат „меѓународен поредок заснован на правила“, што е вежба на двојни стандарди што Вашингтон постојано ги применува за да манипулира (другите земји) за свои интереси“, рече Монкада.

Тој додаде дека САД и некои од нивните сојузници сакаат да наметнат свои правила без да го почитуваат меѓународното право и Повелбата на Обединетите нации. Од негова страна беше констатирано дека САД имаат двојни стандарди за човековите права и немаат почит за суверенитетот на другите земји.