Во Јужна Кореја одржан протест за поддршка на Србите во Косово и Метохија

Народнo-демократска партија на Јужна Кореја (НДП), по покана од Новата комунистичка партија на Југославија, на 3 јуни одржа протести во знак на солидарност со српскиот народ по новите напади врз Србите на Косово и Метохија. Протестот се одржа на плоштадот Гвангвамун во Сеул.

Членовите на НДП ги извикуваа паролите „Косово е Србија!“, „Убијци од НАТО, надвор од Балканот!“, „Балканот е на народот!“

Во говорот одржан на протестите, другарите од НДП рекоа дека „новите претседатели на општините во северниот дел на Косово и Метохија се избрани на нелегитимни избори кои беа бојкотирани од српскиот народ. Српскиот народ демонстрираше против оваа неправда, но полицијата насилно ги задушуваше демонстрациите, со помош на војниците на НАТО“.

НДП, исто така, истакна дека „никој не може да го негира фактот дека американскиот империјализам и НАТО стојат зад фашистичкото угнетување и марионетските политичари во окупираниот дел на Србија – Косово и Метохија“.

Понатаму, НДП забележа дека „Балканот, Источна Европа како и Корејскиот Полуостров во Источна Азија се местата каде што империјалистичката војна е најзлобна и најочигледна“.

НДП истакна дека „со ширење на исток, и предизвикувајќи војна во Украина и доминирајќи на Косово, НАТО ја турка Европа во криза“. Тие во соопштението додадоа дека „и покрај фактот што беа повредени повеќе од 50 цивили, НАТО продолжи со својата мешање и доминација над српскиот народ, носејќи контингент од уште 700 војници на Косово и Метохија“.

ПНД заклучи дека „за доброто на мирот и стабилноста на народите во светот, НАТО треба да престане да постои и дека САД мора да ги повлечат свои агресивни сили“. Според нив неопходно да се поддржи „праведната борба на српскиот народ и да се застанете цврсто на обединети позиции во еден фронт на народите во светот, во светскиот антиимперијалистички фронт“.

Истиот ден ПДП одржа протест и пред амбасадата на САД во Јужна Кореја.