Десет филмски достигнувања на руската кинематографија во дваесеттите години на минатиот век

Руската кинематографија потекнува од Руската империја, била широко развиена во Советскиот Сојуз, а во годините по нејзиниот колапс, руската филмска индустрија ќе остане меѓународно призната. Првите децении на руската кинематографија се обележани со експериментални технологии. Главните теми се револуционерските подвизи и научна фантастика.

Најпознати режисери на првите советски филмови се Сергеј Ајзенштајн, Јаков Протазанов и Џига Вертов, чии дела оставија неизбришлива трага на целата светска кинематографија.

1. „Заземање на зимскиот замок“, 1920 година.

Филмот, кој раскажува за клучните настани од Октомвриската револуција од 1917 година, е зачуван само во фрагменти, но останува незаменлив во светската кинематографија. Во филмската бура учествувале околу десет илјади луѓе, кои биле ангажирани во масовни сцени и ја урнале привремената влада и владеењето на буржоазијата. Сцените од екранот оставија силен впечаток кај генерации гледачи кои токму така ја замислуваа окупацијата на „Зимскиот замок“.

Но во реалноста било поинаку. Во тоа време, во замокот била сместена болница во која се лекувале ранетите од Првата светска војна и привремената влада, во неколку канцеларии. Во замокот немало посебно обезбедување, а низ отворената врата влегле група револуционери (во зависност од изворот, меѓу девет и дванаесет од нив).

2. „Аелита“, 1924 година.

Премиерно филмот бил прикажан во 1924 година, а бил снимен според приказната на Алексеј Толстој, која раскажува за летот на Марс и намерата на хероите да започнат револуција таму. „Аелита“ е еден од првите во светот на научно-фантастичните филмови, кој сè уште се смета за ремек дело на немиот филм. Уште пред револуцијата од 1917 година, режисерот Јаков Протазанов снимил дваесетина филмови, главно базирани на делата на руските класици, главно комерцијално успешни.

Ниту „Аелита“ не бил исклучок во таа смисла. Десет недели по премиерата, филмот бил најгледан во Москва. Интересно е што во 58. минута може да се види Црвениот плоштад без мавзолејот на Ленин.

3. „Необичните авантури на г-дин Вест во земјата на болшевиците“, 1924 година.

Авантуристичка комедија од Лев Кулешов за патувањето на Американец во Советскиот Сојуз. Г-дин Џон Вест, претседател на Американското здружение на млади христијани планира да ја посети Советска Русија. Семејството и пријателите се обидуваат да го убедат да се откаже, верувајќи дека таму е апсолутно страшно. За да не биде толку страшно на патот, Вест го носи со себе каубојскиот Џедај.

Филмот ги прикажува сите закоравени стереотипи, комични Американци, московски хулигани, пукање по ходниците. Сепак, Москва, која станувала се поубава под болшевиците, остава силен впечаток на Запад, а тој има симпатии за младата земја.

4. „Кино око“, 1924 година.

Иако Џига Вертов снимаше документарни филмови за животот во СССР, тој првенствено беше вистинска авангарда. Дури и официјални настани беа снимени од неочекувани точки и агли, од автомобили во движење, од фабрички оџаци, под тркалата на возовите, со скриена камера. Никој друг не го направил тоа пред него.

„Кино око“ е неговото најпознато дело за животот на советските граѓани. Во филмот место најдоа и психијатриска установа, часови по физика и пионери во шатори.

5. „Штрајк“, 1924 година.

Филмот на Сергеј Ајзенштајн го прикажува тешкиот живот во работничките фабрики каде што работат во сосема неподносливи услови.

Се разбира, станува збор за периодот пред револуцијата, кога вообичаеното работно време од осум часа сè уште не било воведено. Причина за штрајкот е самоубиството на еден од работниците, кој неправедно бил обвинет за кражба на алат. Ајзенштајн ги прикажува не само ужасите на капитализмот, туку и бруталното задушување на протестите.

6. „Тутунопродавачката од Моселпром“, 1924 година.

„Тутунопродавачката од Моселпром“, иако прогласена за „буржоаска комедија“  е еден од најуспешните  руски неми филмови и останува најголемото уметничко дело на режисерот.

 Сите главни јунаци во филмот се заљубени во продавачка која продава тутун во центарот на Москва, Зина (ја игра кански наградувана режисерка Јулија Солнцева)  и љубовните триаголници во кои таа се заплеткува откако ќе биде забележана од таленти за да стане актерка.

7. „ Крстарицата Потемкин“, 1925 година.

Филмот на на Сергеј Ајзенштајн е снимен според вистинит настан – бунтот на морнарите од крстарицата „Потемкин“ со кој започнала руската  револуција  од 1905 година. Филмот бил снимен по порачка на советската власт, по повод дваесетгодишнината од неуспешната револуција при што власта цензурирала некои делови од филмот, меѓу кои и зборовите на Лав Троцки. Според многу филмски критичари, филмот претставува недвосмислена пропаганда, но и исклучително остварување кое донело голем број иновации во кинематографијата. Притоа, тој се смета за еден од најдобрите и највлијателните дела во историјата на филмот. Така, на Светскиот саем одржан во Брисел во 1958 година (Expo 58), тој бил прогласен за најдобар филм на сите времиња, а во 2012 година, Британскиот филмски институт го избрал на 11 место на најдобрите филмови на сите времиња.

8. „Кројач од Торжко“, 1925 г.

Јаков Протазанов требал да сними рекламен филм за државните заеми, но отишол многу подалеку и направи уште едно ремек дело за секојдневието во 1920-тите.

Комедијата зборува за работник во шивара во провинцискиот град Торжко во регионот Твер. Случајно купува државна обврзница која прави голем профит. И потоа го губи.

9. „Мајка“, 1926 година.

Филм на актерот и режисер Всеволод Пудовкин, базиран на романот „Мајка“ на најважниот револуционерен писател Максим Горки. Станува збор за судбината на едно семејство со спротивставени ставови за син на револуционер и неговата мајка.

Тоа е првиот дел од револуционерната трилогија на овој режисер, по што се појавија „Крајот на Санкт Петербург“ и „Потомокот на Џингис Кан“.

10 „Октомври“ 1927 година.

Филмот на Сергеј Ајзенштајн и Григориј Александров, познат и како „Десет дена што го потресоа светот“ е снимен по повод десетгодишнината од Октомвриската револуција. Заплетот е фокусиран на периодот од февруари до октомвриската револуција во 1917 година.

Сè започнува со немири во Петроград, луѓето немаат што да јадат, а освен тоа, Првата светска војна се уште трае. Владимир Ленин доаѓа во градот и го води бунтот.