Русија и ИР Иран ќе градат железничка врска од Санкт Петербург до Персискиот Залив.

Рускиот претседател Владимир Путин вчера 17 мај 2023 г. преку видео врска учествуваше на церемонијата за потпишување на договорот за изградба на железница меѓу иранските градови Рашт и Астара.

Железничката пруга Рашт-Астара е дел од меѓународниот транспортен коридор Север-Југ (ITC) што се протега од Санкт Петербург до пристаништето Мумбаи во Индија. Неговата главна задача е да ја опслужува надворешната трговија на Русија со земјите од Кавказ, Каспискиот регион, ИР Иран, државите од Јужна Азија и Персискиот залив. Вкупната должина на ИТЦ е 7,2 илјади километри.

Иранскиот амбасадор рече дека за време на неговата посета на ИР Иран, Новак бил придружуван од рускиот министер за транспорт Виталиј Савељев, заменик-претседател на централната банка и шеф на царинската служба.

Џалали истакна и дека завршувањето на изградбата на меѓународниот транспортен коридор Север-Југ е еден од приоритетите на двете земји.

„Западниот крак на коридорот Север-Југ, кој ги опфаќа земјите – Русија, Република Азербејџан и Исламската Република Иран, од гледна точка на железницата, има врска што недостасува со должина од 162 километри меѓу Рашт. и Астара. Со завршување на изградбата на пругата Рашт-Астара ќе се воспостави врска меѓу Санкт Петербург и Персискиот Залив“.

Многумина овој проект го оценуваат како уште еден удар за западната економска доминација што има важна улога во градење на мултиполарниот свет.