Лавров: Русија ќе ги елиминира заканите од НАТО за нашата безбедност

  • Извадок од говорот на Министерот за надворешни работи на Руската Федерација, Сергеј Лавров за време на отворената дебата на Советот за безбедност на ОН на тема „Ефективен мултилатерализам преку заштита на принципите на Повелбата на ООН“ одржан во Њујорк, 24 април 2023 година. Во прилог ви ги пренесуваме клучните секвенци од неговото обраќање:

(…) Сега системот централизиран во ООН минува низ длабока криза. Основната причина беше желбата на поединечни членови на нашата организација да го заменат меѓународното право и Повелбата на ООН со еден вид „поредок заснован на правила“

Тие се измислени и применети со цел да се спротивстават на природните процеси на формирање на нови независни центри на развој, кои се објективна манифестација на мултилатерализмот.

Во очајнички обид да ја потврди својата доминација со казнување на непослушните, САД продолжија да ја уништуваат глобализацијата, која долги години ја претставуваа како највисоко добро на целото човештво, што служи за многуобразен развој на светската економија.

Со наметнување „поредок заснован на правила“, неговите автори арогантно го отфрлаат клучниот принцип на Повелбата на ООН – сувереност и еднаквост на државите. Квинтесенцијата на „комплексот на ексклузивност“ беше „гордата“ изјава на шефот на дипломатијата на ЕУ – Борел, кој изјави дека „Европа е рајска градина, а остатокот од светот е џунгла“

За да се запре војната покрената како резултат на државниот удар во источна Украина, беа направени мултилатерални напори во интерес на мирно решение, отелотворени во резолуцијата на Советот за безбедност која едногласно ги одобри договорите од Минск. Овие договори беа прегазени од Киев и неговите Западни господари, кои самите неодамна цинично, па дури и гордо признаа дека никогаш немале намера да ги исполнат, туку само сакале да купат време за да ја испумпуваат Украина со оружје за борба против Русија.

Нашите доследни акции за спречување на конфронтација, вклучително и предлогот на рускиот претседател Владимир Путин од декември 2021 година да се договорат за мултилатерални меѓусебни безбедносни гаранции, беа арогантно отфрлени. Ни беше кажано дека никој не може да го спречи НАТО да ја земе Украина во својата „прегратка“.

Русија јасно ги објасни задачите што ги извршува во рамките на специјалната воена операција: да ги елиминира заканите што НАТО ги создава со години за нашата безбедност директно на нашите граници и да ги заштити луѓето кои се лишени од нивните права прогласени со мултилатерални конвенции за заштита од директните закани за истребување и протерување, јавно прогласени од териториите на режимот на Киев, каде што со векови живееле нивните предци.

Неопходно е да се забрза реформата на Советот за безбедност со зголемување на застапеноста во него на земјите од Азија, Африка и Латинска Америка. Сегашното прекумерно презастапување на Западот во ова главно тело на ООН го поткопува принципот на мултилатерализам.

На иницијатива на Венецуела, беше формирана Групата на пријатели за одбрана на Повелбата на ООН. Ги повикуваме сите држави кои ја почитуваат Повелбата да се приклучат кон неа.

Наша заедничка одговорност е да ги зачуваме Обединетите нации како тешко стекнат пример на мултилатерализам и координација на светската политика.