Поранешниот Мексикански Претседател Хозе Лопез Портиљо работел за ЦИА

Декласифицираните документи од Националниот архив на САД открија дека поранешниот Мексикански Претседател Хозе Лопез Портиљо, кој беше на функцијата од 1976 до 1982 година, бил имот на Централната Разузнавачка Агенција (ЦИА).

Документите, кои се однесуваат на истрагата на ЦИА за атентатот на претседателот Џон Ф. Кенеди во 1963 година, вклучуваат меморандум од состанокот на ЦИА на 29 ноември 1976 година.

Во меморандумот, американскиот разузнавач Бил Стурбитс ги информирал своите колеги дека „Мексико наскоро ќе има нов претседател, човек кој ја има контролата над врските неколку години.“ Иако Лопез Портиљо не беше конкретно именуван во меморандумот, состанокот се случи само неколку дена пред да ја преземе функцијата.

Тој беше единствениот кандидат од Институционалната Револуционерна Партија, која владееше со Мексико од 1929 до 2000 година. Лопез Портиљо почина во 2004 година на 83-годишна возраст.

Состанокот во 1976 година, кој беше посветен на очекуваната објавува на документи од истрагата на ЦИА за Ли Харви Освалд, исто така содржеше предупредување од Стурбитс дека новиот лидер на Мексико „може да се очекува да не гледа позитивно на публицитетот на тој однос“ со ЦИА.

Лопез Портиљо стана четвртиот поранешен мексикански претседател кој е објавен од американското разузнавање придржувајки им се на Адолфо Лопез Матеос, Густаво Дијаз Ордаз и Луис Ечеверрија.