Исламската Република Иран ќе стане еден од најголемите производители на литиум во светот

Исламската Република Иран откри еден од најголемите резерви на литиум во светот, според извештајот објавен од Прес ТВ на 27 февруари.

Според висок функционер на иранското Министерство за индустрија, рудници и трговија (MIMT), наоѓалиштата на литиум би можеле да содржат околу 8,5 милиони метрички тони (MT) подготвени за екстракција, што би го направило едно од најголемите глобални откритија.

Со ова Иран би бил еден од најголемите производител на литиум заедно со Чиле и Австралија.

Ебрахим Али Молабеиги, раководител на одделот за истражување на MIMT, рече дека може да се откријат повеќе резерви на литиумска руда во Хамедан, регион со големи наоѓалишта на глина.

Покрај тоа, Молабеиги се надева дека Иран ќе најде рентабилен начин за извлекување на материјалот поради неговата зголемена побарувачка на светските пазари.

„Во денешниот свет, овој стратешки и вреден метал е од големо значење во напредните технологии“, рече Молабеиги. Литиумoт се користи во производството на паметни телефони, батерии за автомобили и други електронски уреди.

„Овој минерал обично се открива во глинена област што го прави откриениот резерват единствен низ целата земја“, додаде тој.

Индексот на цените на литиумот се зголеми за 182,6 отсто на годишно ниво до средината на декември 2022 година, според Benchmark Mineral Intelligence.

Во меѓувреме, S&P Global предупреди на глобален недостиг на литиум. Фирма добавувач тврди дека сегашните 53 проекти за ископување литиум, кои чинат околу 37,8 милијарди долари годишно, сè уште нема да можат да ја задоволат глобалната побарувачка дури и ако агресивно се развиваат со дефицит од 605.000 тони до 2030 година.

По економското ембарго предводено од САД за осакатување на економијата на Иран, владата воведе мерки за диверзификација на нејзината економија подалеку од нафтата.

Иранската рударска индустрија бележи зголемување на активноста, генерирајќи милијарди долари и создавајќи стотици илјади нови работни места за населението на Иран, според Прес ТВ.