Како британскиот колонијализам уби 100 милиони Индијци за 40 години

Оваа розова слика на колонијализмот драматично се коси со историските записи. Според истражувањето на економскиот историчар Роберт Си Ален, екстремната сиромаштија во Индија се зголемила под британско владеење, од 23 проценти во 1810 година на повеќе од 50 проценти во средината на 20 век. Вистинските плати се намалија за време на британскиот колонијален период, достигнувајќи надир во 19 век, додека гладот стана почест и посмртоносен. Далеку од корист за индискиот народ, колонијализмот беше човечка трагедија со многу малку паралели во запишаната историја.

Експертите се согласуваат дека периодот од 1880 до 1920 година – врвот на британската империјална моќ – бил особено катастрофален за Индија. Сеопфатните пописи на населението спроведени од колонијалниот режим, почнувајќи од 1880-тите, откриваат дека стапката на смртност значително се зголемила во овој период, од 37,2 смртни случаи на 1.000 луѓе во 1880-тите на 44,2 во 1910-тите. Очекуваниот животен век се намали од 26,7 години на 21,9 години.

Во еден неодамнешен труд во списанието World Development, користевме пописни податоци за да го процениме бројот на луѓе убиени од британската империјална политика во текот на овие четири брутални децении. Силни (Робустни) податоци за стапките на смртност во Индија постојат само од 1880-тите. Ако го искористиме ова како основа за „нормална“ смртност, ќе откриеме дека околу 50 милиони смртни случаи се случиле под покровителство на британскиот колонијализам во периодот од 1891 до 1920 година.

Педесет милиони смртни случаи е неверојатна бројка, а сепак ова е конзервативна проценка. Податоците за реалните плати покажуваат дека до 1880 година, животниот стандард во колонијална Индија веќе драстично се намалил од претходните нивоа. Ален и други научници тврдат дека пред колонијализмот, индискиот животен стандард можеби бил „еднаков со деловите во развој во Западна Европа“. Не знаеме со сигурност колкава била стапката на предколонијална смртност во Индија, но ако претпоставиме дека била слична на онаа во Англија во 16-тиот и 17-тиот век (27,18 смртни случаи на 1.000 луѓе), ќе откриеме дека во Индија имало 165 милиони смртни случаи. во периодот од 1881 до 1920 година.

Иако точниот број на смртни случаи е чувствителен на претпоставките што ги правиме за основната смртност, јасно е дека некаде во близина на 100 милиони луѓе прерано починале во екот на британскиот колонијализам. Ова е меѓу најголемите кризи на смртност предизвикани од политиката во човечката историја. Тој е поголем од заедничкиот број на смртни случаи што се случија за време на сите гладови во Советскиот Сојуз, маоистичката Кина, Северна Кореја, Камбоџа на Пол Пот и Етиопија на Менгисту.

Како британското владеење ја предизвикало оваа огромна загуба на животи? Имало неколку механизми. Како прво, Британија ефективно го уништила индискиот производствен сектор. Пред колонизацијата, Индија беше еден од најголемите индустриски производители во светот, извезувајќи висококвалитетен текстил во сите делови на светот. Цврстата ткаенина произведена во Англија едноставно не можеше да се натпреварува. Меѓутоа, ова почна да се менува кога британската источно – индиска компанија ја презеде контролата врз Бенгал во 1757 година.

Според историчарот Мадусри Мукерџи, колонијалниот режим практично ги елиминирал индиските царини, дозволувајќи им на британските стоки да го преплават домашниот пазар, но создал систем на превисоки даноци и внатрешни давачки што ги спречувале Индијците да продаваат ткаенина во нивната земја, а камоли да ја извезуваат.

Овој нееднаков трговски режим ги уништи индиските производители и ефективно ја деиндустријализираше земјата. Како што претседателот на Здружението Источна Индија и Кина се пофали пред англискиот парламент во 1840 година: „Оваа компанија успеа да ја претвори Индија од земја-производителка во земја што извезува сирови производи“. Англиските производители добија огромна предност, додека Индија беше сведена на сиромаштија, а нејзиниот народ стана ранлив на глад и болести.

Работите да бидат уште полоши, британските колонизатори воспоставија систем на легален грабеж, познат на современиците како „одлив на богатство“. Британија го оданочуваше индиското население, а потоа ги користеше приходите за купување индиски производи – индиго, жито, памук и опиум – со што ги добиваше овие производи бесплатно. Овие стоки потоа или се консумирале во Британија или се реизвезувале во странство, при што приходите биле ставени во џеб од страна на британската држава и користени за финансирање на индустрискиот развој на Британија и нејзините доселенички колонии – САД, Канада и Австралија.

Овој систем ја исцеди Индија од стоки/добра во вредност од трилиони долари во денешни пари. Британците беа безмилосни во наметнувањето на „одводот“, принудувајќи ја Индија да извезува храна дури и кога сушата или поплавите ја загрозуваа локалната безбедност на храната. Историчарите утврдиле дека десетици милиони Индијци умреле од глад за време на неколку значителни глади предизвикани од политиката кон крајот на 19 век, бидејќи нивните ресурси биле пренесени во Британија и нејзините доселенички колонии.

Колонијалните администратори беа целосно свесни за последиците од нивните политики. Гледаа како милиони гладуваат, а сепак не го сменија курсот. Тие продолжија свесно да ги лишуваат луѓето од ресурсите неопходни за опстанок. Извонредната смртна криза од доцниот викторијански период не беше случајна. Историчарот Мајк Дејвис тврди дека британската империјална политика „често беше точниот морален еквивалент на бомбите фрлени од 18.000 стапки (5500 метра)“.

Нашето истражување открива дека британската експлоататорска политика била поврзана со приближно 100 милиони прекумерни смртни случаи во периодот 1881-1920 година. Ова е директен случај за репарации, со силен преседан во меѓународното право. По Втората светска војна, Германија потпиша договори за репарација за обештетување на жртвите од холокаустот и неодамна се согласи да плати репарации на Намибија за колонијалните злосторства извршени таму во раните 1900-ти. Во пресрет на апартхејдот, Јужна Африка им плати репарации на луѓето кои беа тероризирани од владата на белото малцинство.

Историјата не може да се промени, а злосторствата на британската империја не можат да се избришат. Но, репарациите можат да помогнат во решавањето на наследството на лишување и нееднаквост што ги произведе колонијализмот. Тоа е критичен чекор кон правдата и исцелувањето.

Преземено од Ал Џезира.