Кадиров: Русија е редок пример за праведна држава а исламот е нејзин составен дел

Чеченскиот лидер се осврна на тоа дека рускиот претседател Владимир Путин постојано го нагласувал придонесот на муслиманите за сеопфатниот развој на земјата, како и за зајакнувањето на државниот суверенитет.

Лидерот на Чеченија, Рамзан Кадиров, посочи дека исламот е составен дел на Русија и укажа на уникатната ситуација во земјата, каде што речиси 15 милиони муслимани живеат рамо до рамо со другите верски заедници.

„Во Русија беше прославен навистина значаен датум, 1.100 год. од прифаќањето на исламот во Волга, Бугарија. За сите нас овој празник е од големо значење. Денес исламот е составен дел на Русија. Тука, рамо до рамо со други верски заедници, речиси 15 милиони муслимани мирно коегзистираат. Се разбира, овој феномен може да се нарече единствен, а Русија е редок пример за вистинска правна држава“, напиша Кадиров на Телеграм.

Чеченскиот лидер изјави дека „благодарение на компетентната и далекувидна политика на рускиот претседател, Владимир Путин, правата на секој муслиман се строго чувани и заштитени на сите нивоа“.

„Претседателот Путин постојано го нагласуваше придонесот на муслиманите во сеопфатниот развој на земјата, како и за зајакнување на државниот суверенитет. Нашиот активен граѓански став, вистински патриотизам и морални принципи засновани на каноните на исламот, ни донесоа чест и почит меѓу следбениците на други религии и националности“, заклучи Кадиров.