Еврејската заедница ќе поднесе кривична пријава за бугарскиот клуб „Цар Борис Трети“ во Охрид

Пепо Леви, претседателот на Еврејската заедница во Македонија, остро најави дека ќе биде поднесена кривична пријава во Јавното обвинителство за името „Цар Борис Трети“ на бугарскиот културен центар кој е најавено дека ќе се отвори на 7 октомври.

Еврејската заедница е длабоко навредена и сметаат дека на овие простори повторно има ширење на фашизам, нацизам и антисемитизам преку отворање на културни центри или клубови кои носат имиња на фашистички колаборационисти од Втората Светска Војна.

„По таква една личност да се регистрира културен центар, тоа е директна провокација. Тоа е на одреден начин враќање во фашизмот. Не може фашизмот на таков начин на голема врата да се враќа во Македонија, тоа е недозволиво. Ние ќе поднесеме и кривична пријава до Обвинителството“, изјави Леви.

Во меѓувреме, владините претставници со нивните партнери, но, и претседателот Стево Пендаровски, се слепи, глуви и неми за ваквите случувања, што го наведува обичниот граѓанин да верува дека постои „тивко“ одобрување од нивна страна. Со доза на страв, претседателот при посета на Софија изјави:

„Можам да забележам дека во изминатите неколку месеци е прилично смирена реториката која доаѓа од Софија кон Скопје. Бугарите утре имаат парламентарни избори и јас сум задоволен дека „темата Македонија“ повеќе не е меѓу приоритетните.“

Но, оваа изјава не е издржана, бидејќи само пред 2 дена, министерката за надворешни работи, Екатерина Захариева, изјави дека смета дека политичарите во Скопје се жртви на комунистичката југословенска пропаганда на омраза кон Бугарија.

7 октомври е само 4 дена пред Денот на востанието на Македонија против фашистичкиот окупатор, 11 октомври, случајност или не?