На денешен ден 1928 година роден е еден од најголемите светски револуционери Ернесто Че Гевара

„Мојот пораз нема да значи дека беше невозможно да се победи. Многумина беа поразени обидувајќи се да стигнат до врвот на Еверест, и на крајот Еверест беше поразен.“Ернесто Че Гевара

  • Сонувал да им служи на луѓето

Идниот командант на Кубанската револуција (1953-1959) е роден на 14 јуни 1928 година во Аргентина. Родителите на Че Гевара успеаја да овозможат сите нивни деца да добијат високо образование. Ернесто дипломирал на медицинскиот факултет на Универзитетот во Буенос Аирес во 1953 година и сонувал да го посвети својот живот на лекување на пациенти со лепра.

Политичките погледи на идниот револуционер биле формирани уште од детството, благодарение на неговото семејство. Татко му бил приврзаник на левицата, а за време на Втората светска војна, заедно со сопругата, учествувал во активностите на милитантната организација која се спротивставувала и борела против диктатурата на аргентинскиот претседател Хуан Перон.

  • Од шах до револуција

Во детството, Ернесто боледувал од сериозна болест – бронхијална астма. Оваа болест во голема мера влијаеше на хобиите на идниот револуционер во младоста. Че Гевара сакал да чита и многу го сакал шахот. Љубовта кон шахот била причина која го натерала младиот Аргентинец да се заинтересира за Куба. Во Аргентина тој бил посетен од неговиот идол, поранешниот светски шампион во шах, Кубанецот Хозе Раул Капабланка.

Подоцна, Ернесто многу патувал и го видел беззаконието и сиромаштијата на обичното население на „дворот на САД“ – како што тогаш се нарекувала Латинска Америка. Прекарот Че го добил бидејќи во својот говор постојано го користел аргентинскиот збор „че“ (паразит). За време на патувањата, Ернесто Че Гевара две години заврши во Мексико, каде што работел како лекар на Институтот за кардиологија и каде го запозна Фидел Кастро, кој веќе подготвуваше револуција во Куба. Тогаш Ернесто решил да ја напушти мирната кариера на лекар и да го посвети својот живот на револуционерната борба.

  • Бесмртен симбол на револуцијата

Во текот на годините на Кубанската револуција, Ернесто Че Гевара се покажал како храбар војник и талентиран командант. И покрај тешката болест, тој правел исцрпувачки маршеви, како лекар ги лекувал ранетите, бил суров во односот кон другите, но никогаш не ги понижувал своите подредени.

По победата на Кубанската револуција, командантот Гевара не можеше да седи мирен. Тој веруваше дека е неопходно да се продолжи револуционерната борба во другите делови на светот, додека Кастро и неговите соработници сметаа дека е неопходно да се изгради држава за својата татковина.

Светски познатиот револуционер отишол во Конго во 1965 година, а една година подоцна во Боливија, каде започнал вистинскиот „лов“ на Че Гевара. Во тоа активно учествуваше американската ЦИА. Во 1967 година, Командантот бил заробен.

Сè уште не е познато кој дал наредба за неговото погубување, но ноќта на 9 октомври, во селската училишна зграда во градот Ла Игуера, казната била извршена. Поразен во таа битка, Ернесто Че Гевара станува бесмртен симбол на револуцијата.