Мирен протест на Левица под мотото „Слобода за Ламбе“

“Смрт на фашизмот, слобода на народот!” и “Слобода за Ламбе!” одекнува низ Битола. Илјадници народ се собра да изразат револт против третманот на нивниот сограѓанин и да бара од властите ослободување за Ламбе Алабаковски.

Протестот е во организација на Левица за ослободување на Ламбе Алабаковски, осомничен за палење на влезот на бугаркиот клуб кој го носи името на фашистот Ванчо Михајлов.