(Видео) Домородците од Канада ја cpyшија статуата на кралицата Елизабета Втора во Манитоба

Статуите на кралицата Викторија и кралицата Елизабета Втора се срушени во Канада поради зголемениот peволт на домородното население во врска со откривањето необележани гробници на домородните деца.

Група собрана во законодавниот дом на Манитоба ја сруши статуата на Викторија на Денот на Канада – годишна прослава на 1 јули што ја одбележува земјата.

Членовите на групата, облечени во портокалови кошули во знак на починатите домородните деца испратени во озлогласените училишта во земјата, ја покрија статуата и нејзиниот столб со црвени отпечатоци од рацете и оставија натпис на кој пишуваше „Бевме деца некогаш. Донеси ги дома.“

Помалата статуа на Елизабета беше срушена и на источната страна од тревникот. Кралските лица се сметаат за претставници на колонијалната историја на земјата.