Геостратегијата на “Северна” Македонија и НР Кина

Кинеската граѓанска војна помеѓу комунистите и националистите (слуги на Западниот империјализам) почнува 1927 г., има неофицијален прекин за време на јапонската окупација 1937-1945 г. кога пружаат заеднички отпор за потоа да продолжи и заврши со победа на комунистите и формирање на Народна Република Кина во 1949 година.

Преостанатите националисти се повлекуваат на островот Тајван како Република Кина која не е членка на ООН и е призната само од 14 држави на планетава (Ватикан, Белизе, Хондурас, Гватемала, Хаити, Никарагва, Парагвај, Тувалу, Свети Китс и Невис, Света Луција, Свети Винсент и Гренадини, Науру, Палау и Маршалските Острови).

Поранешната југословенска Република Македонија во 1998 г. предводена од Љубчо „војвода“ и ЦИ(А)ле Олимпико се придружи кон овие 14 држави и го призна Тајван (т.е. Република Кина). Стариот лисец Киро кој тогаш беше претседател плачеше на преостанатото око пред камери на говорница во Собрание. Подоцна (откако 1999 и 2001 се заврши работата со УЧК) признавањето се повлече. Денеска таа територија се вика Република Северна Македонија.
Народна Република Кина деновиве прославува 70 години, никогаш посилна во повеќеилјадагодишната кинеска историја…

Кинеската граѓанска војна помеѓу комунистите и националистите (слуги на Западниот империјализам) почнува 1927 г., има…

Posted by Љубомир Чојлиски on Wednesday, October 2, 2019