Грчката полиција ги нападна канцелариите на антифашистите

Додека фашистичките хорди тргнаа во поход по завршувањето на националистичкиот митинг во Атина, полициски специјални единици го нападнаа седиштето на НАП и покрај тоа што им било кажано дека тоа се простории на АНТАРСИЈА и НАП. НАП е највлијателната организација во антикапиталистичката коалиција АНТАРСИЈА.

Во нападот врз канцелариите полицијата употребила хемикалии кои се забранети за користење во војна наместо да ги запира фашистите. Другарите го одбија нападот, но хемикалиите беа фрлени и во самата канцеларија што предизвика задушување.

Ја пренесуваме реакцијата на АНТАРСИЈА.


АНТАРСИЈА го осуди отворениот напад врз канцелариите на НАП за комунистичко ослободување од страна на силите на МАТ, денес 4/2 во 16:30 часот.

Особено, додека членовите и пријателите на НАП беа пред канцелариите за заштита на областа од можни фашистички напади, со цел да не ги повторуваат настаните во Солун по националистичкиот митинг, тие го прифатија нападот на тимот на МАТ на Џорџ Стрит.

Силите на МАТ, без да бидат испровоцирани на било кој начин, нападнаа со хемикалии, удираа и повредуваа млади луѓе и работници, стигнувајќи до влезот на канцелариите, од каде што беа распуштени.

Истата полиција не успеала да го “заштити” самоуправуваниот театар од нападот на фашистите, истата полиција, која по националистичкиот митинг им дозволи на фашистичките групи да ги побараат следните “цели”.

Владата на СИРИЗА-АНЕЛ е одговорна за ова кривично дело. Овие напади не само што не го закопуваат светот на борбата, туку го градат за порешително решавање на борбата против владата, меморандумите, национализмот, фашизмот и нивните слуги.


Во една порака објавена од страна на Младината за комунистичко ослободување стои:


Го осудуваме неиспровоцираниот полициски напад што се случи пред еден час во канцелариите на НАП за комунистичко ослободување. Силите на RW нападнаа непотребно, со дрва и хемикалии против преполна толпа кои ја чуваа областа, фрлајќи хемикалии дури и внатре во канцелариите! Тие во моментов се брзаат околу областа.

Додека десничарските групи го напаѓаат МАТ, полициските силија напаѓаат левицата и силите на НАП и НКА. Огромните одговорности на наводно кул, “левата” влада, која директно ги напаѓа силите на антикапиталистичката левица, го поддржуваат национализмот и фашизмот.

Повлекување на сите полициски сили од регионот!
Но тероризмот нема да ги одмине нив!
Секој напор да се потисне и заплаши секогаш ќе биде против нас!


Изјава издадена од страна на НАП Канцеларијата за новинари за комунистичко ослободување:


Терористички напад врз НАТ канцеларискиот простор на НАП
Ние не отстапуваме! – Слобода на народот, смрт на фашизмот!

Како последица на националистичкиот митинг, иако фашистичките групи кружеа со шлемови и вооружани во центарот на Атина барајќи жртви, тимот на МАТ ги нападна канцелариите на НАП (на улица Клиосовис, на плоштадот Канигос) и другари кои се грижеа за нив .

Нападот од ескадрилата со употреба на хемикалија и полициски палки кратко време по 16 часот, беше направен со таков репресивн бес што не само членови на НАП беа претепани со полициски палки, туку MAT фрлаа хемикалии дури и во канцелариите на НАП, пред да бидат одбиени.

Тоа е директна репресивна и терористичка акција кон НАР и АНТАРСИЈА, целата левичарска борба, за што Министерството за заштита на граѓаните и Владата на СИРИЗА-АНЕЛ ја сносат сета одговорност.

Во овој случај нема изговор. И просторот, времето и интензитетот на нападот не можат да бидат резултат на грешка.

Овие мислат дека НАП и младината за комунистичко ослободување, борците на АНТАРСИЈА, ќе направат уште еден чекор наназад во нивната борба за леб – работа – мир – слобода на нашето време, против нивниот капитал и држава, владината политика и целиот Меморандум за Политичко основање, национализам – фашизам и сите фашистички опасности на системот.