Кина го започна својот проект – 1000 училишта во Ирак

Во саботата се одржа церемонија за поставување на основите за првиот образовен проект меѓу Ирак и Кина.

На церемонијата присуствуваше ирачкиот премиер Мустафа Ал Кадими.

Минатиот декември, под покровителство и присуство на премиерот, ирачката влада објави дека потпишала 15 договори со Кина за изградба на 1.000 училишта во Ирак.

Вреди да се напомене дека односите меѓу Ирак и Кина напредуваа во последните години.

Кинеско-ирачката енергетска соработка е камен темелник на сите билатерални односи од 1981 година, кога Кинеската Нафтена Индустрија и Корпорацијата за градба почнаа со работа во земјата.

Кинеските компании денес се вклучени во операциите насекаде во Ирак.

Од друга страна Ирак е еден од водечките добавувачи на сурова нафта во Кина.

Кина остро се спротивстави на војната во Ирак од 2003 година и повика на повлекување на сите сили од земјата.

Минатата година, Ирак стана главен примател на кинески инвестиции и клучна врска во иницијативата „Појас и пат“ на Пекинг. Речиси 20 години по почетокот на војната во Ирак, милијарди кинески јуани се инвестираат во различни проекти, од капацитети за зелена енергија и масло до изградба на патишта и училишта.

Центарот за Зелени Финансии и Развој на Универзитетот Фудан во Шангај објави дека во 2021 година, Ирак добил 10,5 милијарди американски долари инвестиции во рамките на иницијативата ‘‘ Појас и пат‘‘.

Ирак стана третиот најголем партнер на „ Појас и пат‘‘ во енергетскиот ангажман, по Русија и Пакистан.