Постојано расте интересот за членство во БРИКС во повеќе земји

  • Секвенци од интервјуто со Заменик-министерот за надворешни работи на Русија Сергеј Рјабков до Научниот центар за меѓународни истражувања „ПИР“ (ПИР-Центар), 22 мај 2024 година

Наспроти позадината на големите геополитички предизвици на драматични промени што се случуваат во светот денес, интересот за БРИКС постојано расте. Влијанието на земјите од БРИКС, нивните успеси во економската, културната, научната и техничката сфера елоквентно зборуваат за потенцијалот на нашите држави, кои се способни да ја обликуваат глобалната агенда.

… Во исто време, БРИКС никому не се спротивставува и е подготвен да гради еднаква и заемно корисна соработка со сите учесници во меѓународните односи. <…>

… На сите им е очигледно дека нелегитимните санкции имаа спротивен ефект од намерата на нивните автори. … Од воведувањето на големи и невидени ограничувања против нашата земја, трговската и економската интеракција меѓу Русија и нејзините партнери во обединувањето само се зголеми. <…>

БРИКС е иновативен формат на меѓудржавна интеракција што обединува различни култури и цивилизации, земји со различни економски и политички системи… Нашата заедничка цел е цврста определба за водење независна внатрешна и надворешна политика, одбрана на суверенитетот и нашите национални интереси. <…>

Како дел од руското претседавање со БРИКС во 2024 година, имаме намера да продолжиме да го градиме стратешкото партнерство на асоцијацијата врз основа на консензус и континуитет и да работиме на зголемување на нејзината улога во светските работи. <…> Врвот на руската година во БРИКС ќе биде самитот на асоцијацијата, кој ќе се одржи во октомври 2024 година.