Словенија ја започна процедурата за признавање на Палестина

Владата на Словенија во четвртокот го започна процесот за признавање на палестинската држава како форма на притисок за ставање крај на конфликтот во Газа, изјави словенечкиот премиер Роберт Голоб.

„Ужасите што ги гледаме секој ден во Газа се неприфатливи и мора да престанат. Го повикувам Израел веднаш да ги прекине нападите врз Газа и да седне на преговарачка маса“, напиша Голоб на X.

Тој додаде дека би сакал тоа признание да биде „поттик за преговорите да се одржат што е можно поскоро“ и да се забрза дијалогот во ОН за итен прекин на огнот, ослободување на сите заложници и безбедноста и опстанокот на Израел преку решение со две состојби.

Израел смета дека планот за признавање на палестинската држава, кој заедно со Словенија го објавија Ирска, Шпанија и Малта, е „награда за тероризмот“ и ќе ги намали изгледите за преговарачко решение на конфликтот во Газа.

Некои од овие земји планираат да ја признаат палестинската држава на 21 мај, а датумот на словенското признавање ќе зависи од напредокот во мировните преговори, најдоцна до 13 јуни. Доколку се забрза напредокот, Словенија побрзо ќе го заврши процесот на признавање.