Свечено затворање на 46-тиот Меѓународен филмски фестивал во Москва

Свеченото затворање на 46-тиот Меѓународен филмски фестивал се одржа вчеравечер во Москва.Попладнето по традиција беа доделени првите награди. Филмот „Здив на студ“, во режија на Нахид Азизи Седиг (Иран), доби посебно признание од меѓународното жири на NETPAC.

Награда од жирито на NETPAC доби филмот „За одраз на нежноста во водите на реката Ганг“ во режија на Роман Михајлов. Наградата од публиката на фестивалот ја доби филмот „Здив на студ“, во режија на Нахид Азизи Седиг (Иран). Наградата на жирито за руска филмска критика со формулацијата „За светол пример на професионален поглед на оживувањето на човечкиот дух“ му беше доделена на филмот „Срам“ во режија на Мигел Салгадо (Мексико и Катар).

Награда од истото жири со доби и филмот „Мартин го чита Куранот“, во режија на Јуриј Сауле (Германија). Филмот „Меи“ во режија на Луо Донг (Кина) доби награда за нефикциони филмови и телевизија.

Наградата на Меѓународната федерација на филмски клубови „Брцкавиот поглед“ во главната конкуренција ја доби филмот „Мартин го чита Куранот“. Во натпреварот „Руски премиери“ – филмот „Мора да правиме филмови за љубовта“.

Филмот „Ненормално“, во режија на Илја Маланин (Русија), доби посебно признание од движењето на филмскиот клуб – награда со формулација „За музика што ја победува гравитацијата“.

Наградата на Федерацијата на филмски клубови во Конкурсот за документарен филм му беше доделена на филмот „The Rook“ во режија на Сем Калантари (Иран)