Откриена гробница стара 2.300 години во античкиот македонски град Ајга во Грција

Градот Ајга (денешна Вергина) бил првобитната македонска престолнина и долго време бил гробница на кралското семејство. Античка благородничка гробница е откриена при изградба на канализација.

Истражувачите веруваат дека гробницата припаѓала на локален благородник и неговата сопруга, кои биле погребани во 3 век п.н.е.

Откривањето на гробницата беше објавено на 36. Годишен археолошки состанок на „Археолошкиот проект во Македонија и Тракија во 2023 година“ од Ангелики Котаридис, почесен надзорник за антиквитети.

Како што објасни Котаридис во своето излагање, гробницата е откриена при изградбата на новата канализациона мрежа во Ајга, која се наоѓа во Иматија, Централна Македонија.

„Се разбира, тоа не ја оштети гробницата, ископувањето веднаш престана и ја ископавме“, објасни таа според локалните медиуми. „Веднаш беше извршена операција за зачувување на фасадата, бидејќи имаше минофрлачи и потоа ја отворивме, не многу, само колку да можеме да влеземе.

Археолозите откриле гробница со едноставна фасада и врата оградена со куп камења. По влегувањето, археолозите откриле простор со димензии околу 3.6 m на 2m, украсен со насликани златни ленти дизајнирани да личат на ленти со лакови.

Според Котаридис, гробницата се чини дека е „важен гроб“, бидејќи човекот што бил погребан таму бил закопан со штит „зајакнат со железни делови“, како и со голем број добро сочувани оружја што покажуваат белег на врвна изработка.

Човекот не бил погребан сам. Се чини дека фасадата на гробницата била завршена во две фази, еднаш за него и еднаш за жена, најверојатно неговата сопруга, која била пронајдена внатре. Таа беше погребана со голем број гробни предмети, вклучувајќи мониста, ѓердани и златен венец.

Како што забележа Котаридис,со ископувањата поблиску до „срцето“ на некрополата Ајга, исто така, откриле погреб на воин кој бил погребан со голем број извонредни предмети, вклучувајќи го и неговиот шлем поставен пред неговите нозе.

Овие возбудливи наоди беа откриени во близина на друга гробница документирана во 1969 година заедно со уште две могили. Археолозите се сомневаат дека тие се дел од збирка богати гробници.

Тоа не е изненадување. Ајга долго време бил град на кралски погребувања.

Ајга, првобитниот главен град на Македонија, одиграл важна улога во античката историја. Таму, во 336 п.н.е., Филип II Македонски бил убиен, отворајќи го патот на неговиот син Александар Македонски да стане крал.

Навистина, таму се погребани многу роднини на Александар Македонски. Локалитетот наречен Големиот тумул во Ајга ги содржи посмртните останки на таткото на освојувачот, неговиот полубрат и неговиот син.

Како таков, гробот на новооткриениот благородник припаѓа на долгата и богата историја во Ајга – онаа што археолозите сè уште ја откриваат денес.