Руски триптих за крај на режисерската кариера на Емир Кустурица

Познатиот српски режисер Емир Кустурица побарал поддршка од Владимир Путин за да сними три руски филма според делата на руските класици. Двајцата се сретнале неодамна во Кремљ.

Кустурица зборува за формирање на нов свет и вели дека сака да ја заокружи својата кариера со еден руски триптих.

– Имам идеја да направам руски триптих, три филма. Првиот ќе се вика „Инженер за лесно одење“, ова е мојата верзија на Достоевски. Потоа Гогољ – „Приказна за тоа како Иван Иванович се скарал со Иван Никифорович“. Трето – „Козаци“ од Лав Толстој. Ако ја имам вашата поддршка“, рече Кустурица.

Тој, исто така, потврди дека работи на филм за билкар кој се замонашил според романот „Лорел“ од Евгениј Водолазкин, чие дејство се одвива во средновековна Русија.

Кустурица рече дека ако со помош на Путин успее да ги сними сите овие филмови, ќе стави крај на кариерата. Пред ова, режисерот му се заблагодари на рускиот претседател за неговата „лична историска правда“, која Словените „секогаш ја имале“.

Путин истакнал дека е рано да се зборува за крај на кариерата на српскиот режисер.

– Во врска со крајот на вашата кариера, ми се чини дека е рано да зборувате за тоа. Рано, направивте толку многу. Ми се чини дека ќе направите барем уште толку. Овие идеи се многу интересни и треба да разговараме за нив – – рекол Путин.

Кустурица со Путин зборуваше на течен руски јазик.