Вучиќ: Срам да ти е Дора Бакојани!

Претседателот на Србија на почетокот зборуваше за приемот на таканареченото Косово во Советот на Европа и за други важни теми поврзани со Косово и Метохија, пренесе Мондо.рс.

„За нас мирот е приоритетен интерес и тој е од големо значење. Ги добивме најновите податоци за февруари, економскиот напредок на Србија е поголем отколку што очекувавме. Слободата е исто така нешто со кое се гордееме. Од доаѓањето на Курти на власт во 2021 година, Приштина континуирано ја ескалира ситуацијата. Имаме повеќе од 400 напади врз Србите, нивните имоти и цркви. Во деветте години пред него, имавме 170 повеќе напади отколку под негово владеење, така што вкупниот број е повеќе од двојно. За Советот на Европа, Курти и неговите спонзори велат дека се работи за спроведување на владеењето на правото, а кога нешто не им се допаѓа, велат дека вовеле санкции против Курти и Приштина“, додаде Вучиќ.

После тоа Вучиќ зборуваше за членство во Советот на Европа. За потсетување, усвоена е препораката за прием на таканареченото Косово во Советот на Европа, пленарниот состанок на Советот на Европа се одржува на 18 април.

„И покрај тоа што „Косово“ не е земја за нас и за пет европски земји, не заборавајте дека овде зборуваме за клучната работа што ја наметнаа западњаците. На првата и втората средба на која имаше претставници на големата петорка, заедно со приказната за многу притисок и сѐ останато, четири пати американскиот претставник повтори, а еднаш германец и европски, три пати француски и еднаш италијански … Тие повторуваа, што треба да се направи, дека прва приоритетна обврска на Приштина е формирањето на ЗСО, пред секоја обврска на Србија. Во лице ми се повтори дека Република Србија нема никаква обврска. Првата и основна одредба е формирањето на Заедницата на српските општини. Дора Бакојани тогаш се предомисли… Следуваше телефонски повик, се покаја, се „запомни“ дека ЗСО, експропријација, ништо не е важно. Замислете како некој ќе ја почитува сопствената одлука да врати неколку хектари во Дечанскиот манастир. Да ви кажам за спроведувањето на таа одлука? Да видам каков е циркусот?“, рече Вучиќ.

Претседателот на Србија најави што ќе се случува на годишнината од усвојувањето на Бриселскиот договор и испрати порака до Дора Бакојана, грчка политичарка, која е главен известувач за прием на Косово во Советот на Европа. Тој откри дека Парламентарното собрание на Советот на Европа ќе се одржи на 11-годишнината од усвојувањето на Бриселскиот договор.

„Никој од Запад не прашува што стана со Курти. Кому му е гајле за застреланите деца, тоа се српски деца.Што се однесува до ЗСО, нивните експерти велат дека тоа е меѓународна обврска на Приштина. И тогаш добија писмо каде Курти вели дека ќе го спроведе штом бидат примени во СЕ. И сите знаат дека лажат. А погледнете го парадоксот, веројатно парламентарното собрание на СЕ ќе се одржи на 11-годишнината од усвојувањето на Бриселскиот договор. Играта со датуми не е случајна, тие мислат дека Србите можат вечно да се понижуваат. А што се однесува до Дора Бакојани уште еднаш да ѝ кажам-срам да ти е за тоа што го направи.Не смеам да им кажам на другите што знам, а јас многу добро знам кој дал наредба да се откажеш од принципите и дека така се однесуваш, а јас добро го знам тоа . Некои имаат кичма на меѓународната сцена, а други немаат“, посочи Вучиќ.