Градоначалникот на Студеничани ја игнорира волјата на своите сожители

Парите од непознатата фирма за фотоволтаици со која Општината Студеничани има склучено договор уште пред година дена за месноста Драга во Долно Количани веројатно добро ќе го „згреат“ и така веќе длабокиот џеб на тамошниот крадоначалник, Азем Садики. Неговото име е поврзано со низа коруптивни скандали во неговиот повеќегодишен мандат како градоначалник, велат од Левица.

Имено, откако по неполни два дена беа собрани 500 потписи од загриженото население, беше формиран иницијативен одбор којшто се состана со градоначалникот на 04.02. 2024 година. Но, ставот на граѓаните беше крајно игнориран од страна на арогантниот градоначалник кој ладнокрвно кажа дека проектот ќе се реализира. На ова, веќе следниот ден, иницијативниот одбор достави барање до Советот на општина Студеничани да одржи вонредна седница, каде бараат укинување на одлуката. Беше побарано да бидат поканети членови на иницијативниот одбор, со цел да можат подетално да го образложат проблемот, како и изземање на таа парцела од програмата за отуѓување на државен имот за 2024 година.

На ова нивно барање до ден денес не е одговорено. Нивната загриженост произлегува од тоа што таа парцела е единствениот зелен појас во околината каде месното население се рекреира и спортува.

Покрај тоа, никој не побарал мислење од локалните жители за отуѓувањето.

Левица поднесе барање за да биде доставен договорот за јавно-приватно партнерство меѓу Општина Студеничани и компанијата ангажирана за изградба на фотоволтаиците, како и објавување на нејзиното име и сопствениците, согласно Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер. Но, иако поминаа речиси две недели се уште не добивме никаков одговор.

Поради ова, се сомневаме во матни зделки каде веројатно само профитираат градоначалникот Азем Садики и неговите блиски луѓе од партијата, притоа заборавајќи на здравјето и квалитетот на животот на жителите.

Левица остро се спротивставува на какви било злоупотреби од ваков вид и ќе стори се за расветлување на потенцијалните криминали на власта.